Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI PROBLEMI NA VIDIKU

Sindikati javnih službi idu u štrajk? Odbili su Vladinu ponudu: ''Sve opcije su otvorene''

Sindikatima zaposlenih u javnim službama Vladina ponuda povećanja osnovice plaća nije prihvatljiva i očekuju da je korigira što će iznijeti na nastavku pregovora u utorak, najavila je predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.

"Odbijamo ponudu Vlade. Sve su opcije otvorene'', kazala je predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.

''Sindikalne aktivnosti krenut će u realizaciju, mi pripreme za to radimo duže vrijeme, ali dat ćemo još jednu priliku Vladi da nam da drugu ponudu", kazala je.

"Želimo smanjiti realan pad plaća s obzirom na inflaciju", poručila je u ime obrazovnih sindikata naglasivši da imaju veliku većinsku potporu članstva iskazanu na referendumskom izjašnjavanju od oko 80 posto.

''Ako Vlada nije spremna na korekciju, sve su opcije otvorene i sindikalne će akcije krenuti u finalizaciju'', najavila je kazavši da su u pripremu već krenuli za 180.000 zaposlenih u javnim službama.

''Dat ćemo Vladi još jednu priliku da promisli kako završiti ove pregovore... Cilj Sindikata nije zadržati kupovnu moć svojih članova, nismo to mogli, no ono što smo tražili za ovu godinu ne da je realno i razborito, nego je minimum minimuma'', rekla je Lovrić.

''Možemo odustati od kupovine jahti, novih automobila, nakita... ali to naši članovi ionako ne kupuju. Trebaju li odustati od kupovine jaja?'' - zapitala je i kritizirala i povezivanje plaća političara s plaćama zaposlenih u javnim službama.

''Ja se ne borim za plaće saborskih zastupnika, ali vezati se uz plaću moje spremačice, uz mog stručnog nastavnika koji ima 5500 do 7000 kuna, nije ni fer ni pošteno ni zdravorazumski. Ne želimo da se plaće vežu za rast plaća saborskih zastupnika. Želimo od Vlade da ne razmišlja o proračunu nego o poštenom odnosi prema svojim zaposlenicima", poručila je Lovrić.

Vlada je javnim službama predložila povećanje osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine, dok sindikati državnih službi čekaju odgovor na kontraprijedlog koji su predali Vladi na prošlom sastanku.

''Tražimo povećanje osnovice za osam posto od 1. listopada te za još pet posto od 1. siječnja'', kazao je savjetnik sindikata Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

''Naš zahtjev je minimum koji očekujemo, situacija je za neke naše članove dramatična. Ako uzmete samo kretanje cijena osnovnih živežnih namirnica je prosječno porastao 12,13 posto. Naši članovi jako doro znaju što se događa u realnom životu. Manje od ovog što tražimo ne može'', istaknuo je Kroflin.

Na pitanje treba li se u pregovore uključiti premijer Andrej Plenković Lovrić je rekla je kako to hoće li on donijeti prevagu ovisi o njemu samome, a najodgovorniji je jer vodi Vladu.

''Na kraju godine želimo povišicom plaće dostići razinu rasta cijena, a za iduću spriječiti njihov realni pad, to je minimum i ispod toga trenutno ne možemo ići'', poručio je Kroflin.

Konkretne akcije bit će poznate nakon utorka

Nakon današnje konferencije za medije, pregovarački sastanak trebao bi biti održan u utorak i nakon toga će uslijediti vjerojatno mirenje ili organiziranje prosvjeda, ili jedno i drugo. O daljnjim koracima odlučit će nakon pregovaračkog sastanka.

"Država ne može funkcionirati bez kulturnih djelatnika, socijalnih radnika, zdravstvenih radnicka, a sada smo doživjeli trenutak da svi oni očekuju da Vlada izađe sutra s boljom ponudom. Mi očekujemo sutra bolju ponudu kako bismo zaustavili sve ono što smo krenuli raditi, a to su sindikalne i industrijske akcije'', kazala je Anica Prašnjak, predsjednica Glavog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Pročitajte i ovo Vilim Ribić slijedi mirenje ili prosvjedi Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena"

Pročitajte i ovo Ilustracija DALEKO OD DOGOVORA Sindikati javnih službi ne odustaju: Traže povećanje plaća u javnom sektoru

Sindikati državnih službi čekaju odgovor na kontraprijedlog

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da su oni na posljednjem pregovaračkom sastanku dali kontraprijedlog pa očekuju odgovor na sljedećem sastanku, a predlažu kombinirani model.

"Odmah nakon sastanka rekli smo da smo saslušali njihov prijedlog, dali smo kontraprijedlog koji bi mogli braniti pred ljudima i čekamo sljedeći sastanak", rekao je Lončar čiji sindikat zajedno sa Sindikatom policije Hrvatske u pregovorima zastupa sve državne službenike.

Ministar financija Marko Primorac rekao je ranije da Vlada više neće podizati svoju ponudu povećanja osnovice za plaće u javnim i državnim službama, dodavši kako je ponuda korektna pa ne očekuje ponovno izbijanje štrajka kao u jesen 2019. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene