Parlament Sjeverne Makedonije raspušten je, a predsjednik Sobranja Talat Džaferi raspisao je izvanredne parlamentarne izbore za 12. travnja, osam mjeseci prije isteka aktualnog mandata.

Galerija


Promatrači smatraju da će izvanredni parlamentarni izbori 12. travnja biti velik test za proeuropsku politiku socijaldemokrata bivšega premijera Zorana Zaeva.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Makedonija bez zelenog svjetla za EU: ''Ovo je prilika za Hrvatsku da nešto učini. Bilo kakav nered može zakomplicirati i naš život'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sjeverna Makedonija i Albanija bez datuma početka pregovora s EU-om, Grabar-Kitarović izrazila žaljenje

Odluka o raspisivanju izbora uslijedila je nakon Zaevljeve ostavke podnesene prošli mjesec nakon što Europska unija još jednom njegovoj zemlji nije odredila datum početka pregovora o pristupanju. Izbore je izglasalo 108 zastupnika u parlamentu koji broji 120 mjesta.

"Potpisao sam odluku o određivanju datuma za održavanje prijevremenih izbora 12. travnja", rekao je zastupnicima predsjednik parlamenta Talat Džaferi. Inače, nakon ostavke premijera, Zaevljev kabinet zamijenila je prijelazna vlada na čelu s ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim.

BLOKADA FRANCUZA GLAVNI KRIVAC

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Europskoj uniji tražeći da se prije toga promijeni metodologija pregovora te da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, nedavno je ipak izjavio da će podržati otvaranje pregovora o pristupanju sa dvjema balkanskim državama ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo još od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države.

Sjevernu Makedoniju uskoro očekuje i članstvo u NATO-u kada odluku o primanju ratificiraju sve članice saveza predvođenog SAD-om čime će postati 30. punopravna članica NATO-a.