Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin: Zapadu neće biti lakše s Medvedevom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u subotu Zapad da mu neće biti lakše s njegovim nasljednikom Dmitrijem Medvedevom, koji će kao i on odlučno braniti ruske interese, prenose svjetske agencije.

Govoreći na novinskoj konferenciji nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Putin je kazao kako ima dojam da su neki svjetski čelnici čekali kraj njegova mandata jer im je bilo neugodno surađivati s bivšim špijunom KGB-a.

Pročitajte i ovo London "Vlade su bile naivne" Ugledni stručnjak: "Vjerojatno ćemo se u roku od pet godina boriti u višestranom sukobu" Slika nije dostupna Odgovor na oporbene prosvjede Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski

No Medvedev, izabran na predsjedničkim izborima 2. ožujka, ruski je domoljub koji će znati braniti interese svoje zemlje, istaknuo je.

"Mislim da našim partnerima s njime neće biti lakše", rekao je Putin, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako se raduje suradnji s novim ruskim predsjednikom. "Mislim da ćemo imati dobru suradnju s novim predsjednikom", rekla je, istaknuvši kako su Medvedevu "sva vrata otvorena", prenosi dpa.

Medvedev će preuzeti dužnost 7. svibnja.

Putin je također optužio Zapad da Ujedinjene narode želi zamijeniti NATO-om, upozorivši da takva politika može samo povećati "potencijal za sukobe."

"Beskrajno širenje vojnog saveza u modernim uvjetima kada nema sukoba između dva neprijateljska sustava - možemo vidjeti da to nije samo neizvedivo nego i štetno i kontraproduktivno", rekao je, prenosi AP.

"Malo je vjerojatno da će svijet prihvatiti takvu arhitekturu budućih međunarodnih odnosa i mislim da će se potencijal za sukobe samo povećati", dodao je.

Osvrnuvši se na Kosovo, Putin je ponovno kazao kako će kosovska neovisnost samo potaknuti separatizam u Europi i naglasio da će ga Rusija priznati samo u skladu s međunarodnim pravom.

"To je poticaj separatizmu u Europi, jako štetan i opasan presedan", rekao je.

Upitan hoće li uhićeni ruski oligarh Mihail Hodorkovski dobiti predsjednički oprost, Putin je odgovorio da će o tome odlučiti njegov nasljednik.

Da bi dobio oprost, Hodorkovski bi prvo morao priznati krivnju te podnijeti zahtjev za oprostom, a on tvrdi da je nedužan.

Hodorkovski je uhićen 2003. i trenutačno služi osmogodišnju kaznu zatvora u Sibiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene