Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispovijesti zatvorenica

Mjesto gdje kamere rijetko zalaze, a od njega mnoge prođe jeza: Osuđene su za ubojstva, čedomorstva, ratne zločine...

Aktualno Galerija Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 6 Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 9 Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 9 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 8 Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 8 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Zatvorenica iz Tuzle Provjereno: Zatvorenica iz Tuzle Foto: Zadovoljna.hr +4 Provjereno: Ženski zatvor u Tuzli - 5 Galerija 1/9 >>
Ekipa Provjerenog otišla je na mjesto gdje televizijske kamere rijetko zalaze, a od same pomisli na njega mnoge prolazi jeza. Ženski zatvor u Tuzli mjesto je na kojem svoje dugogodišnje kazne služe žene osuđene za ubojstva, čedomorstva, ratne zločine, gospodarske prevare.

Za kamere Provjerenog zatvorenice su progovorile o životu iza rešetaka, svojim zločinima i djeci koja ih čekaju na slobodi. Zašto se boje samice, ali ne i zatvorskih čuvarica i kako je zatvor unatoč svemu za neke od njih najbolje mjesto na kojem su se mogle naći! U zatvoru je bila, samo za potrebe snimanja i reporterka Maja Medaković.

Vrelo je kolovoško jutro, tek nešto iza šest sati. Zrak gust i ljepljiv. Ni propuh ne pomaže. Medo zavezan za rešetke kreveta, Zori su poklonila djeca. Simbolika o kojoj ne razmišlja previše jer uglavnom kaže razmišlja o njima. Najmlađem sinu i dvije starije kćeri.

U zatvor je stigla prije 2892 dana. Gotovo osam godina kazne koju služi u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Jedinom ženskom zatvoru na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

U jutarnjoj higijeni kaže treba biti brz jer uz nju, jer svoj red čeka još pet zatvorenica s kojima dijeli sobu i sanitarni čvor. Kada se pogleda u ogledalo priznaje, vidi ženu i majku, ali i osobu lišenu slobode.

Ponekad su najobičnije stvari poput crvenog ruža ili kave ono što ti pomogne da izguraš dan. Prva jutarnja na hodniku nakon što zatvorske čuvarice u šest ujutro otključaju sobe i otvore rešetke posebno je slatka.

Pročitajte i ovo Ilustracija već od 1. listopada Država pomaže roditeljima: Sufinancirat će smještaj djece u vrtićima do čak 50 posto

Tu su zbog ubojstava, čedomorstva, ratnih zločina, gospodarskog kriminala, droge. Pristale su da im se snimaju lica, ali razgovarati s novinarima ne smiju. Dozvolu su dobile samo njih dvije.

U zatvoru se rodila neka bolja Melina

Melina Čović ima 46 godina i u zatvorskoj knjižnici je, ma koliko čudno zvučalo, istinski sretna. Piše knjigu, kaže ponosno. Još jedan razlog više zbog kojeg se veseli da će za točno pet mjeseci izaći na slobodu. Uvjetnu, ali slobodu.

U kazneno-popravnom zavodu Tuzla, rodila se neka nova, bolja Melina. Tri i pol godine dobila je zbog gospodarskog kriminala.

Cijelo vrijeme dok je razgovarala s reporterkom, uz nju je Edina, viša zatvorska čuvarica, vodnica kako je zatvorenice zovu i netko tko ovim hodnicima korača punih 26 godina. Od vremena kada su u Tuzli bile samo tri zatvorenice, a ženski odjel bio tek privremeno rješenje koje je s vremenom postalo trajno.

Svoju kaznu ovdje izdržavaju 54 zatvorenice. Jedna od njih trenutačno je u samici. Ondje se završava u slučaju odbijanja naredbe službenoj osobi, fizičkog napada na službenu osobu, međusobne svađe i tučnjave, priprema ili pokušaj bijega.

U samicu zatvorenice unose samo jastuk, plahtu i deku, sve ostalo ostaje izvan nekoliko kvadrata. Radi njihove sigurnosti, kaže Edina i sprječavanja samoozljeđivanja.

One zatvorenice koje se uzorno vladaju mogu raditi i za to primati naknadu. Većinu novca šalju djeci koja im kronično nedostaju. Zora šest godina nogom nije kročila izvan zatvora. Propustila je rođendane, upise u srednje škole, fakultete. Prve ljubavi, život. Kada je prije dvije godine prvi put dobila izlaz iz zatvora, na vikend, kaže kao da nije znala gdje je, kako se ponašati.

"Samo majka može razumjeti"

"Ne možeš da ih se nagledaš, ne možeš da ih ne dodituješ.  Majka jedino može razumjeti", ispričala je.

Unutar zatvora u posljednjih petnaestak godina rođeno je šest beba. U zatvoru s majkom mogu biti do godinu dana, uz molbu ministarstvu najdulje tri godine.

Njezina djeca, ali i stigma javnosti razlozi su zašto o zločinu zbog kojeg je Zora osuđena na ukupno 10 godina zatvora nije željela govoriti u detalje. Sudilo joj se kao suučesniku, a da nije ispalo kako jest, svejedno bi kaže završila u crnoj kronici. I vjerojatno dva metra pod zemljom.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 paket mjera vlade Pogledajte nove maksimalne cijene mlijeka, riže, krumpira, mesa, toaletnog papira…

Što su joj sve u više od četvrt stoljeća ispričale one koje su ovdje služile kaznu, tu će i ostati. O tome se kaže ne priča ni kod kuće ni po kavama.

Prijateljstava nema niti ih smije biti, kaže Edina. Granicu svi znaju i poštuju baš kao i to da zatvorenice ustaju kada vodnice ulaze u prostoriju. Nakon što završe s poslom u kuhinji, dolaze na obavezni pretres.

Sobe su otključane od 6 ujutro do 10 navečer i u tom razdoblju mogu se slobodno kretati po zavodu. Ulazak u tuđe sobe je zabranjen, ali zajedničke prostorije poput popularne pušione mogu koristiti.

Vrijeme ne mogu vratiti. I to je najveća kazna koju su platile. Vrijeme sa svojom djecom, obiteljima. Život koji je tekao mimo njih.

Što su još ispričale zatvorenice, ali i njihova čuvarica pogledajte u videu. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene