Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čovjek Koji Stoji

Prosvjedi u Turskoj: MOĆ TIŠINE - novi način otpora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šutljivi prosvjed protiv brutalnosti policije u Turskoj i medijske blokade, koji je odabrao koreograf Erdem Gunduz , na društvenim mrežama znan kao 'duranadam' / StandingMan/ Čovjek Koji Stoji, proširio se društvenim mrežama, a pridružuje mu se sve više ljudi.

Tihi prosvjed protiv brutalnosti policije, rigidnih stavova turskog premijera Erdogana i medijske blokade, započeo je  na twitteru i Facebooku Erdem Gunduz  poznat pod nadimkom #duranadam / Standing Man, što možemo prevesti kao Čovjek Koji Stoji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li zauvijek izgubljen? Nakon buđenja opet je potpuno utihnuo: Nije se oglasio već 11 dana Slika nije dostupna Tišina škodi FOTO Ovo je NAJTIŠA soba na svijetu

>>Zaplijenili mu klavir kojim je uveseljavao prosvjednike na Taksimu!

Sam njegov nadimak govori sve o njegovom načinu prosvjeda - on stoji nasred trga Taksim satima, bez micanja, bez govora, samo stoji i gleda u zastavu Republike Turske. Zasad je poznato tek kako mu je plan tiho prosvjedovati idućih mjesec dana, što je otkrio njegov prijatelj na Facebook stranici Reflections on a Revolution.

'Taksim je svugdje! Otpor je svugdje! Tko je #duranadam? Poruka njegovog cimera: Pozivam vas da pomognete mom prijatelju, koji stoji sam na trgu Taksim. Ako se pitate tko je on, evo njegove priče... On je dečko koji me natjerao da promijenim vlastito mišljenje i započnem pisati na društvenim mrežama, to je moj cimer, prosvjed će trajati mjesec dana. Posjećujem ga svaki dan nakon posla i mijenjam ga na 3 sata', napisao je na Facebooku.

>>Turske vlasti prosvjednicima prijete vojskom!

'U ruksaku ima vode i keksa, moja molba je upućena svima koji prolazite trgom Taksim - ostavite mu vode i nešto za pojesti u torbi. No, molim vas da prvo provjerite ima li dovoljno namirnica, nemojte ga natrpavati stvarima. I najbitnije od svega, ako nas planirate podržati, molim vas, nemojte stati odmah pored nas, jer ne želimo nastradati od policije', napisao je prijatelj Čovjeka Koji Stoji.

Status na FB stranici je noćas ažuriran. Tihi prosvjednik Adam Duran je uhićen, no policija ga je ubrzo pustila, izvjestio je njegov prijatelj. Noć u Ankari protekla je pak u novim sukobima policije i prosvjednika. Vlada premijera Recepa Tayipa  zaprijetila je da će protuvladine prosvjede ugušiti uz pomoć vojske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene