Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Gazi

Pronađeno tijelo 6-godišnjakinje čiji je poziv uznemirio svijet: "Dobili smo zeleno svjetlo da odemo po nju, a onda je počela pucnjava"

Hind Rajab, šestogodišnja djevojčica koja je prošlog mjeseca nestala u Gazi, je pronađena mrtva.

Šestogodišnja djevojčica koja je prošlog mjeseca nestala u Gazi pronađena je mrtva zajedno s nekoliko svojih rođaka i dva medicinska tehničara koji su pokušali spasiti njezin život.

Hind Rajab pokušavala je pobjeći iz grada sa svojom tetom, ujakom i troje rođaka kada se automobil kojim su putovali očito susreo s izraelskim tenkovima te je na njega otvorena paljba.

Audio snimke razgovora između djevojčice i operatera hitnih službi sugeriraju da je šestogodišnjakinja jedina preživjela paljbu, skrivajući se od izraelskih snaga među tijelima svojih rođaka. Njezini vapaji da ju netko spasi završili su kada je telefonska linija prekinuta usred zvukova novih pucnjeva.

Medicinski tehničari iz palestinskog Crvenog polumjeseca uspjeli su u subotu doseći područje koje je prethodno bilo zatvoreno kao aktivna zona borbe. Ondje su pronašli crni automobil u kojem je Hind putovala i kojem je razbijen vjetrobran, a na bočnim stranama se vide rupe od metaka. Jedan medicinski tehničar je novinarima rekao da je Hind bila među šest tijela pronađenih u automobilu, svi s tragovima ozljeda od pucnjave i granatiranja.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Nekoliko metara dalje bili su ostaci drugog vozila, potpuno izgorjelog. Crveni polumjesec tvrdi da je to bila ambulanta poslana po Hindu. Liječnici koji su došli po nju – Yusuf al-Zeino i Ahmed al-Madhoun – ubijeni su tijekom izraelskog bombardiranja. Crveni polumjesec optužio je Izrael da je namjerno ciljao vozilo hitne pomoći čim je 29. siječnja stiglo na mjesto događaja.

"Okupatori su namjerno ciljali ljude iz Crvenog polumjeseca unatoč prethodnom dogovoru prema kojem bi se hitnoj pomoći omogućilo da stigne na mjesto događaja i spasi dijete", rekao je.

Crveni polumjesec rekao je BBC-u da je trebalo nekoliko sati se s Izraelcima postigne dogovor.

"Dobili smo zeleno svjetlo", napomenula je ranije ovog tjedna glasnogovornica Crvenog polumjeseca Nibal Farsakh te dodala: "Prilikom dolaska, potvrdili su da vide automobil u kojem je Hind bila zarobljena i vidjeli su je. Zadnje što smo čuli su neprekidni pucnjevi."

Pročitajte i ovo Antonijo Rački Sudar u tunelu Pećine Tužna vijest iz Rijeke: U teškoj prometnoj nesreći poginuo poznati hrvatski olimpijac

Snimke razgovora šestogodišnjakinje s operaterom hitnih službi, koje je javno podijelio Crveni polumjesec, pokrenule su kampanju kako bi se saznalo što se dogodilo s njom. Hindina majka rekla je da je, prije nego što je njeno tijelo pronađeno, čekala svoju kćer da joj se vrati.

BBC je od izraelske vojske dva puta zatražio detalje o svojim operacijama na tom području tog dana, ali konkretan odgovor još nije stigao.

Pravila rata nalažu da se medicinsko osoblje tijekom sukoba mora štititi i da ozlijeđenima treba pružiti medicinsku skrb u najvećoj mogućoj mjeri i s najmanjim mogućim odgodama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene