Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski premijer lijevog centra Romano Prodi podnio je u srijedu navečer ostavku predsjedniku Giorgiu Napolitanu nakon što na poslijepodnevnoj sjednici Senata vlada nije dobila potporu senatora za svoju vanjsku politiku.


Napolitano je uvjetno prihvatio Prodijevu ostavku i najavio kako će od četvrtka započeti konzultacije sa strankama o sastavu nove vlade.

Vezani članci Švedski premijer Stefan Lofven Švedski premijer podnio ostavku: "Ovo je najteža politička odluka koju sam donio" Mario Zovak Šok u KBC-u Sestre milosrdnice - Zovak podnio ostavku na mjesto ravnatelja: "Svjedoci smo kriznih situacija koje KBC prolazi..."

Kriza vlade lijevog centra otvorena je nakon što je srušena u Senatu, gdje su joj manjkala dva glasa, dvojice komunista, koji se ne slažu s vanjskom politikom ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme.

Podijeljena oko pitanja rata u Afganistanu i odnosa s američkom vojskom, vlada je uspjela dobiti 158 od potrebnih 160 glasova podrške njezinoj vanjskoj politici.

D'Alema je još u utorak upozorio da ako vlada padne u Senatu, onda znači da više nema potrebnu većinu i treba sazvati prijevremene izbore.

Lijevi centar je imao tijesnu većinu u Senatu i stalno je bio na rubu pada. U proteklih 10 mjeseci Prodijeva vlada je teško prolazila u Senatu i sada se otvara novo razdoblje talijanske politike.

Hoće li Prodi ponovno dobiti mandat ili će se ići na nove izbore, ovisit će o konzultacijama koje će sljedećih dana voditi Napolitano. 

Oporbeni desni centar bivšeg premijera Silvija Berlusconija zatražit će, kako se očekuje, sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.