Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodaja bubrega na ulici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulicama i gradskim trgovima iranskih gradova možete zateći mladiće i djevojke s porukama ispisanim na komadićima papira, sljedećeg sadržaja: "Hitna ponuda! Bubreg na prodaju, mladić, 22, zdrav, krvna skupina 0 +, tel..."

Zbog neimaštine, siromaštva ili financijskih problema mnogi mladi Iranci odlučuju se na ovakve drastične i opasne poteze.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Svake godine oko 1.400 ih svoj bubreg proda, uglavnom strancima koji stižu u iranske bolnice na presađivanje, javljaju britanski mediji.

U teheranskom ogranku Udruge pacijenata oboljelih na bubrezima, jedne od mnogih agencija koje posreduju u ovome poslu, recepcija je puna ljudi s formularima, a aktivnost je vrlo intenzivna.

Registriraju se donatori i oni kojima je potreban bubreg, telefoni neprestano zvone, pacijenti i tražitelji fotografiraju se, pita se za cijenu, a mnogi se i cjenkaju.

Neki tražitelji, kad vide cijenu ljutito napuštaju agenciju, a
donatori se na nisku cijenu: "Oni to žele za badava... kao da ja
prodajem meso", rekao je jedan od njih. Očaj je prisutan na jednoj i drugoj strani.

Za prodaju jednog bubrega najviše se može dobiti oko 3.700 američkih dolara, no cijena je često i puno niža. Na kraju su, unatoč tomu što je često riječ o potezu očajnika na jednoj i drugoj strani, gotovo svi zadovoljni, oni koji će uspjeti vratiti dugove, oni koji će otići iz zemlje i započeti život drugdje, oni koji će kupiti automobil ili nešto drugo, a posebno oni kojima će biti spašeni životi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene