Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon smrti brata

Prisegnuo novi kuvajtski emir i pozvao na jedinstvo u izazovna vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuvajtska vlada u utorak je ranije odabranog nasljednika šeika Navafa al-Ahmada al-Sabaha (83) odmah imenovala novim vladarom. Tijelo njegova prethodnika i brata, 91-godišnjeg šeika Sabaha u srijedu će stići iz Sjedinjenih Država, gdje se liječio od srpnja.

Novi kuvajtski emir u srijedu je prisegnuo u parlamentu dok ta zaljevska država priprema sprovod nedavno preminulog čelnika šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha, koji je vodio tu američku saveznicu kroz neka od najturbulentnijih desetljeća u povijesti Bliskog istoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija najkraći u povijesti? Bili su u braku samo tri minute: Mlada se naljutila zbog jedne mladoženjine rečenice i dobila poništenje braka Noćna zabava na ulicama - 4 Luduju do jutra Kako izgleda noć na splitskim ulicama otkriva reporter Dnevnika Nove TV: Turisti nisu upoznati s pravilima ponašanja, a grad opisuju kao mjesto prave zabave

Kuvajtska vlada u utorak je ranije odabranog nasljednika šeika Navafa al-Ahmada al-Sabaha odmah imenovala novim vladarom nakon smrti dotadašnjeg emira, 91-godišnjeg šeika Sabaha. Njegovo će tijelo u srijedu stići iz Sjedinjenih Država, gdje se liječio od srpnja.

Navaf, 83-godišnji brat preminulog emira, obećao je da će raditi za blagostanje, stabilnost i sigurnost Kuvajta.

"Naša nacija danas je suočena s teškim situacijama i opasnim izazovima koji se mogu nadići samo jedinstvom i zajedničkim radom", rekao je parlamentu.

Sprovod njegova brata zbog koronavirusa je ograničen na članove vladajuće obitelji. Koronavirus je uz nisku cijenu nafte ugrozio financije te države izvoznice energenata.

Kad je prošli emir preminuo 2006., na sprovodu i na ulicama bile su tisuće Kuvajćana.

"Iskreno, mislim da ćemo biti izgubljeni bez njegovog vodstva", rekla je Fadžer, stanovnica Kuvajta, o preminulom emiru.

Šeiku Sabahu počasti su odali dužnosnici iz cijelog svijeta. On je bio smatran sposobnim političarem i diplomatom, čelnikom koji je pokušao smiriti razdore na Bliskom istoku, kao kad se pomirio s bivšim okupatorom Irakom. Sabah je uspostavio prisne odnose sa Saudijskom Arabijom i imao otvoren dijalog s Iranom.

Analitičari smatraju da nakon njegove i smrti omanskog sultana Kabusa ranije ove godine, dolazi nova era na Bliskom istoku gdje je vlast preuzela agresivnija mlađa generacija, posebno u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su zauzeli ratoboran stav prema rivalskom Iranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene