Vodimo vas u Fatimu, jedno od najvećih katoličkih svetišta na svijetu, kojeg je 2017., na stotu godišnjicu ukazanja Gospe posjetilo više od devet milijuna ljudi.

Galerija


I sada svakoga dana tamo dolaze brojni vjernici, kao i ostali posjetitelji koje fascinira priča o tri fatimske tajne. Na hodočasničkoj karti svijeta, Fatima je nezaobilazno mjesto. Maria Elena iz Gvatemale ističe kako je ona istinska vjernica, a da je za nju ovo mjesto simbol vjere, nade i mira u svijetu.

Vezani članci Nebo iznad Fátime/Ilustracija (Foto: AFP) Obilježena 101 godina od ukazanja Gospe: Misi prisustvovala i predsjednica Grabar-Kitarović Slika nije dostupna Papa proglasio svetima Francisca i Jacintu, dvoje pastira iz Fatime

Eva je dovela majku iz Njemačke koja vjeruje da joj je gospa Fatimska pomogla u životu. "Molila se i zavjetovala da će otići u Fatimu jednom u životu", rekla je Eva.

Prije 101. godinu, ovdje se prema svjedočanstvima, ukazala Majka Božja. Vidjelo ju je troje djece, Francisco Marto, Jacinta Marto i Lucia dos Santos. Za hodočasnike koji od Crkve svetog trojstva do kapelice ukazanja dolaze na koljenima uređena je posebna staza.

Ed iz Kalifornije kaže: "Ovo je nevjerojatan izraz vjere. Svi ovi ljudi koji se okupljaju zbog zajedničke ideje i zajedničkog osjećaja“.

Vidioci kažu da im je Gospa otkrila tri tajne. U prvoj je riječ o viziji pakla, druga govori o svjetskim ratovima, a treća je otkrivena tek 2000. godine i prema nekim tumačenjima govori o progonima kršćana u prošlom stoljeću.

Najvažnije mjesto u cijelom svetištu je mjesto gdje se nalazi kip gospe Fatimske. U njezinoj kruni je metak kojim je pogođen papa Ivan Pavao II. u pokušaju atentata.

Papa je bio uvjeren da mu je upravo gospa Fatimska spasila život pa je odlučio da se metak postavi u njezinu krunu. Vidioci su pokopani u Bazilici gospe Fatimske, a dvoje je proglašeno svetima.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr