Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika počelo je u subotu križnim putem s Krbavskog polja i crkve Sv. Marka Groba, kojeg je predvodio fra Miljenko Stojić, član Hercegovačke franjevačke provincije, uz sestre milosrdnice čija predstavnica Veronika Popić i ove godine prinosi svijeću u procesiji.


Fra Stojić iz Hercegovačke franjevačke provincije je i vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subrače".

Vezani članci Vojnici na kninskoj tvrđi (Foto: Dnevnik.hr) Najbolji od najboljih: Hrvatska vojska dobila prvu generaciju komandosa Prvi naraštaj novih vođa HV-a na hodnji od Udbine do Knina (Foto: MORH / T. Brandt) Prvi naraštaj novih vođa HV-a na hodnji od Udbine do Knina, prohodat će 88 kilometara

Uokrug Crkve hrvatskih mučenika na Udbini dočekalo ih je nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske i iz BiH, te će zajedno nazočiti misnom slavlju koje će u 11 sati predvoditi gospićko senjski biskup Mile Bogović.

Hodočasnicima je predstavljen kalendar hrvatskih mučenika za 2016. godinu. Nakon mise, u 14,15 sati je koncert duhovnih i domoljubnih pjesama župnog zbora sv. Jere i puhačkog orkestra Brassčuta iz Pučišća na Braču pod vodstvom Stipe Vrandečića.

Inače, kao priprava za današnju proslavu Dana hrvatskih mučenika od 26. do 28. kolovoza prethodila je trodnevnica koju je predvodio dr. Stojić te su služene večernje mise.

U srijedu, 26. kolovoza, predstavljen je katalog akademskog kipara Kuzme Kovačića vezan za oltarni reljef, kojim je zaokružena gradnja udbinske Crkve hrvatskih mučenika.

Jučer je, pak, prikazan dokumentarni film o ubijenim hercegovačkim franjevcima "In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri", autorice Nade Prkačin, koji iznosi činjenice o ubijanjima i patnjama hrvatskoga naroda i hrvatskoga svećenstva u Hercegovini, koji su najviše stradali pred sam kraj Drugog svjetskog rata i u poraću od strane jugokomunističkih vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook