Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Silovao ju je. Mnoge moje prijateljice su silovane. No, teško je pričati o tome', isrpičala je Aria.


Aria ima samo 15 godina. Smije se poput bilo koje druge djevojčice. No, ona nije obična djevojka. S roditeljima živi u šatoru u kampu za izbjeglice kod grada Duhok, u sjeverozapadnom Iraku. Tamo su se s tisućama svojih sunarodnjaka, Jazida, sklonili pred vojnicima Islamske države, bježeći iz Sindžara preko planina gdje ih je tisuće umrlo od gladi, žeđi, iznemoglosti.

I Aria se sa svojom obitelji, prije samo šest tjedana, ukrcala u automobil, no nisu imali sreće. ISIS-ovci su ih stigli putem.

'Odvojili su djevojke i žene od muškaraca. Natjerali su nas da uđemo u kombi. Vozili su nas 120 kilometara do Mosula. Zatvorili su nas u tri kuće i zaključali sa desecima drugih djevojaka koje su već bile zatočene tamo', ispričala je Aria za CNN.

Prvo su ih, kazala, je željeli preobratiti na islam pa su ih tjerali da čitaju Kuran. No, mnoge nisu ni znale čitati. Nakon više od tri tjedna zatočeništva u stravičnim uvjetima, stigao je šeik koji je izabrao 20 djevojaka, uključujući i Arijinu 14-godišnju šogoricu.

'Silovao ju je. Mnoge moje prijateljice su silovane. No, teško je pričati o tome', kaže Aria. Seksualno nasilje je tabu tema u njihovoj kulturi i žene koje su bile žrtve šute jer je silovanje sramota za njihovu obitelj.

Napad na Islamsku državu: Deseci mrtvih militanata, Turskoj prijeti masovni egzodus izbjeglica!

'Cijelo vrijeme vidim njihova lica, imam noćne more. Ne mogu prestati razmišljati o tome kako su ih silovali. Vidjela sam i doživjela previše', kazala je novinarima CNN-a duboko traumatizirana djevojčica.

Aria i njezina prijateljica odvedene su u Faludžu gdje su se trebale udati za dvojicu islamista koje naziva Abu Hassan i Abu Jaffar.

'Stvarno su bili prljavi, s dugim bradama. Bili su visoki i veliki, čak bi ih se i muškarac uplašio. Dali su nam mobitele da nazovemo obitelji i kažemo im da smo se preobratile na islam', kazala je. Potajno su nazvale obiteljskog prijatelja koji živi u Faludži i koji im je pomogao te su pobjegle sakrivene ispod nikaba.

No, iako je danas u kampu, sa dijelom svoje obitelji jer je tek kasnije saznala da joj je brat ubijen, Aria i dalje pati. U kampu svi znaju što joj se dogodilo, prate je šaputanja i pogledi gdje god da ide. Istovremeno je proganja i krivnja jer su druge djevojke, nakon njihova bijega, kažnjene još gorim fizičkim nasiljem.

'Moram živjeti s time, nekako', zaključila je Aria.
 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zna li anđeo Taus što se događa dok ga nema?' Slika nije dostupna 'Prvo me pretukao, a nakon toga mi je rekao da skinem sve sa sebe. Potom je pozvao stražare...'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju