Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Zastupnici u američkom kongresu koji sudjeluju u pregovorima o novom proračunu za financiranje granične sigurnosti izjavili su u ponedjeljak da su postigli načelni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu djelomičnu blokadu vlade Međutim, taj sporazum, prema izvorima, ne sadrži 5,7 milijardi dolara izdvajanja za izgradnju zida duž granice s Meksikom, što je tražio predsjednik Donald Trump.


"Postigli smo načelni dogovor o financiranju programa granične sigurnosti do 30. rujna", kazao je novinarima republikanski senator Richard Shelby. "Naši uredi užurbano će raditi na brušenju svih pojedinosti", dodao je.

Vezani članci Limuzina za vrijeme utrke Donald Trump s Melanijom sjeo u svoju "Zvijer" i provozao se poznatom trkaćom stazom. A onda je utrka otkazana Slika nije dostupna Profesor koji je predvidio ishod predsjedničkih izbora posljednjih 30 godina, ima loše vijesti za Trumpa

Shelby nije rekao hoće li predsjednik Trump dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu koji je želio ostati anoniman otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD-a.

To je otprilike jednako koliko je Kongres alocirao prošle godine, i daleko ispod onoga što je Trump tražio.

Prema istome izvoru, sredstva nisu namijenjena za gradnju "zida" koji Trump najavljuje otkad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016. Dva druga izvora izjavila su da se u gradnji 55 milja (90 kilometara) dodatnih barijera mogu koristiti samo one vrste prepreka kakve su već u uporabi. Te prepreke, koje uključuju ogradu od čeličnih šipki, koriste se otkad je Trump postao predsjednik.

Zasad bez Trumpova potpisa

Na pitanje je li Trump stavio svoj potpis na dogovor, Shelby je naglasio kako pregovarači "svako toliko razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće" te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa oko državnog proračuna za ostatak fiskalne godine koja traje do 30. rujna, kako bi se izbjegla nova blokada 15. veljače.

Demokratska zastupnica Nita Lowey u ponedjeljak je kazala kako se nada da bi do srijede "mogli imati gotov proizvod". Ona je rekla da je u kontaktu s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja "vjeruje da sam donijela ispravnu odluku".

"Trump potiče lažni strah"

Pregovori su ponovno pokrenuti na Capitol Hillu samo nekoliko sati prije najavljenog skupa u teksaškom graničnom gradu El Pasu, gdje se Trump otišao zalagati za svoj obećani zid duž američko-meksičke granice tvrdeći kako on može zaštititi Amerikance od nasilnih kriminalaca, droge i "strašne navale" karavana s migrantima. Demokrati se zidu protive tvrdeći da je skup i neučinkovit.

Republikanskoga je predsjednika, samo nekoliko stotina metara dalje, dočekao protivnički skup na čelu s bivšim demokratskim kongresnikom Betom O'Rourkeom, koji razmišlja o kandidaturi na sljedećim predsjedničkim izborima. O'Rourke je optužio Trumpa da potiče "lažni strah" od imigranata i da govori laži o njegovu gradu El Pasu, za koji američki predsjednik tvrdi da je bio opasno mjesto prije nego što je postavljena granična ograda.

U Washingtonu je sastanak skupine zastupnika koji vode pregovore trajao oko dva sata. Cilj im je bio zapečatiti dogovor do ponedjeljka navečer kako bi imao dovoljno vremena da prođe kroz Zastupnički dom i Senat te dobije Trumpov potpis do petka, kada istječe financiranje Odjela za domovinsku sigurnost, Ministarstva pravosuđa i drugih federalnih agencija. (Hina)