Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predložen zakon koji podržava ulazak Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator Richard Lugar, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora američkog Senata, podnio je prijedlog zakona kojim SAD podržavaju daljnje proširenje NATO-a i pozivaju na primanje u članstvo Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije.

Rok u kojem bi se to trebalo dogoditi nije preciziran, no u proračunu za 2007. godinu predviđaju vojnu pomoć navedenim zemljama, od čega za Hrvatsku u vrijednosti od tri milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Zakon o učvršćivanju slobode kroz NATO', kako glasi naziv tog pravnog akta, ima za cilj 'podržati kontinuirano proširivanje NATO-a na europske demokracije koje su sposobne i voljne ispuniti odgovornosti članstva'.

U nacrtu zakona, među ostalim se ističe kako predstojeći 'summit NATO-a u Rigi treba priznati napredak koji su prema ispunjavanju odgovornosti i obveza članstva ostvarile Hrvatska, Makedonija i Albanija' dok se za Gruziju predlaže uključivanje u program MAP, Akcijski plan za članstvo, u kojem su ostale tri zemlje od 2002. godine.

U dijelu nacrta zakona koji se odnosi na vojnu pomoć SAD-a u 2007. za predložene nove članice NATO-a, za Hrvatsku su predviđena tri miljuna dolara, Albaniju 3,2 miljuna, Makedoniju 3,6 miljuna i Gruziju 10 milijuna dolara.

U tekstu se naglašava kako je Gruzija do sada, i bez MAP-a, ostvarila 'izvanredan napredak'.

'Gruzija je mlada demokracija koja je ostvarila golem napredak od 'Ružičaste revolucije'. Smještena je na geostrateški kritičnoj lokaciji velikog dijela naftovoda Baku-Tbilisi-Ceyhan kojim se transportiraju značajni energetski resursi na Zapad iz Azerbajdžana i, u budućnosti, iz Kazahstana', naglasio je senator Lugar u govoru kojim je 29. rujna predstavljen nacrt zakona u Senatu te proslijeđen u senatski Odbor za medunarodne odnose na daljnje tumačenje.

Dodao je kako su u prošlosti, pritisak odcijepljenih republika i granični sporovi bili razlozi protiv pozivanja Gruzije u NATO-o, dok danas djelovanje Rusije, a ne Gruzije, osujećuje napore Tbilisija za članstvo u NATO-u.

U nacrtu zakona, čiji su pokrovitelji uz Lugara i republikanski
senatori Joseph Biden i Gordon Smith te Bill Frist - čelnik senatske većine, također se citiraju slični akti američkog Kongresa te deklaracije s prethodnih summita NATO-a u kojima je od 1996. pozivano na uključenje Poljske, Češke, Mađarske, Litve, Estonije, Latvije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Bugarske u NATO-o.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene