Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prisilnog slijetanja Ryanaira

Prazno nebo iznad Bjelorusije: Air France ponovno otkazao let iz Pariza za Moskvu, objavljen razlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovu zrakoplovu da prisilno sleti u Minsk i potom uhitile jednog od glavnih oporbenih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio. Nebo iznad Bjelorusije je gotovo prazno. Air France i u četvrtak je otkazao let između Pariza i Moskve.

Nakon prisilnog slijetanja aviona Ryanaira, francuska aviokompanija Air France u srijedu i četvrtak otkazala je let između Pariza i Moskve.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko strah od ekstremizma Putinov saveznik uvodi represivne mjere i oružane patrole na ulicama: "Moraju imati barem pištolje" Ihar Lednik Smrt aktivista Nova žrtva represije u Bjelorusiji: Politički zatvorenik Lednik preminuo u pritvoru

U priopćenju je navedeno da se let otkazuje "zbog operativnih razloga povezanih sa zaobilaženjem zračnog prostora Bjelorusije, što zahtijeva odobrenje ruskih vlasti da se uđe u njihov zračni prostor". Također, otkazan je i povratni let iste kompanije.

Ruske vlasti nisu odobrile novu rutu

Air France je, navode u kompaniji, bio prisiljen otkazati let jer ruske vlasti nisu odobrile novu rutu kojom bi se izbjegao prelet iznad Bjelorusije, piše portal Aerotime. Putnicima je ponuđen kasniji let ili povrat novca.

Administracija bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka optužila je Francusku za "piratstvo u zraku" zbog odbijanja preleta aviona bjeloruske kompanije Belavia na liniji Minsk - Barcelona u srijedu.

Bjeloruski putnički zrakoplov na letu iz Minska u Barcelonu okrenuo se nakon što ga je Poljska obavijestila da možda neće moći ući u francuski zračni prostor. 

Čelnici EU-a traže nove sankcije

Čelnici Europske unije naredili su dužnosnicima da nametnu nove sankcije Bjelorusiji i pronađu način da se zabrani let bjeloruskim prijevoznicima u zračnom prostoru EU-a nakon što je prisilno prizemljen Ryanairov avion u Minsku i uhićen oporbeni novinar Roman Protasevič.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko ranije je kazao kako je djelovao po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama, a da oni koji ga kritiziraju to koriste kako bi potkopali njegovu vlast te da Zapad želi ugušiti njegovu zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene