Tijek leta BRU869 bjeloruske aviokompanije Belavia
Tijek leta BRU869 bjeloruske aviokompanije Belavia Foto: screenshot/flightradar24.com

Bjeloruski putnički zrakoplov na letu iz Minska u Barcelonu okrenuo se u srijedu, pokazuju podaci Flightradara24 nakon što ga je Poljska obavijestila da možda neće moći ući u francuski zračni prostor.


Čelnici Europske unije naredili su dužnosnicima da nametnu nove sankcije Bjelorusiji i pronađu način da se zabrani let bjeloruskim prijevoznicima u zračnom prostoru EU-a nakon što je prisilno prizemljen Ryanairov avion u Minsku i uhićen oporbeni novinar.

Vezani članci Okovana putnica Pokušala otvoriti vrata zrakoplova usred leta, pa je stjuardese zalijepile za sjedalo Prvi puta ove godine u pulsku Zračnu luku sletjela i avio kompanija Air Serbia - 3 Nakon dvije godine stanke u Pulu sletio zrakoplov iz Beograda, a uskoro se vraćaju i druge aviokompanije

Let 2869 bjeloruskog državnog prijevoznika Belavie iz Minska trebao je sletjeti u Barcelonu u srijedu poslijepodne.

"Taj pilot je od nas primio informaciju da je francuski zračni prostor blokiran (...) i da možda ima problem s ulaskom", rekao je glasnogovornik Poljske agencije za zračni promet (PANSA) Pawel Lukasiewicz.

Belavia je odbila komentirati slučaj.

 

Francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari rekao je u ponedjeljak da je Francuska suspendirala letove Belavie u svom zračnom prostoru.

Belavia je objavila da joj je zabranjeno letjeti u Litvu, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu.

Poljska trenutačno dopušta Belaviji ulazak u njezin zračni prostor. Avion iz Minska u Varšavu sletio je u poljsku prijestolnicu u srijedu u 12:20 po GMT-u, navodi se na web stranici gradske zračne luke Chopin.