Europska unija dobila je novu agenciju. S radom je počela Europska granična i obalna straža i to na granici Bugarske i Turske, otkud se u Dnevnik Nove TV javila novinarka BTV-a Maria Georgijeva.


"Pozdrav iz Kapitan Andreeva, najvećeg graničnog prijelaza na balkanskom poluotoku", poručila je bugarska novinarka.

"Ovo nije samo granica koja razdvaja Bugarsku i Tursku. Ovdje počinje Euuropska Unija i zbog toga Kapitan Andreevo zovu i vrata Europe. Odavde je Alep bliži od Bruxellesa. Bugarska je put za migrante koji bježe s Bliskog Istoka", dodala je.

"Kako bi se nosila s priljevom migranata Bugarska je počela gradnju ograde na granici s Turskom, pojačala je granične kontrole vojskom i zatražila dodatnu pomoć Frontexa", naglašava Georgijeva.

"Smanjen je priljev migranata, ali nije i zaustavljen. Ove godine broj ilegalnih migranata koji su zatečeni u prelasku granice je gotovo 15 tisuća", kaže ona.

"Ovo je jedna od balkanskih ruta za čije se zatvaranje zalaže Europa. Zadatak je povjeren novoosnovanoj Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu, čiji prvi zadatak počinje upravo u Kapitan Andreevu", istaknula je na kraju Geogijeva.