Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema predaha za vatrogasce

Požari bjesne diljem Europe i SAD-a, temperature u Njemačkoj dosežu 38 stupnjeva: "Nikada nisam vidio nešto ovako"

Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV)
Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Požari bjesne diljem Europe (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/3 >>
Vrućine su pridonijele rekordnom požaru u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a njegovoj veličini svjedoči i činjenica kako se dim vidi i iz svemira. Zahvaljujući visokim temperaturama proteklih tjedana požari se šire i Portugalom te Španjolskom.

Gotovo dvije tisuće vatrogasaca iz cijelog Portugala bori se s velikim požarom koji je prije pet dana buknuo kod Monchiquea na jugu zemlje. Obranili su popularno turističko odredište, gradić Silves, ali vatra se približava obalnom području gdje se odmaraju tisuće domaćih i stranih turista. Dosad je izgorjelo oko 200 kilometara četvornih.

Pročitajte i ovo Građani traže spas od vrućine u Zadru Pripazite Vrhunac je toplinskog vala! Cijeli Jadran u crvenom, vrijeme je opasno: Pogledajte kad stiže osvježenje Kako se građani nose s vrućinama pitali smo vas VIDEO Kako Zagrepčani podnose vrućine na gradskom asfaltu: "Moramo se snalaziti"

„Nije lako. Želite spavati, ali ne možete jer želite vidjeti što se događa, ali ne možete vidjeti ništa jer sve što vidite je dim. Naravno da to uznemiruje i ne možete spavati", kaže vlasnik apartmana Roberto Conte.

Temperature u Njemačkoj i do 38 stupnjeva

Nadzoru se oteo požar kod Valencije u susjednoj Španjolskoj. Promjena smjera vjetra vatru je odnijela prema obalnom turističkom gradu Gandiji. Iz okolnih sela evakuirano je oko dvije i pol tisuće ljudi.

„Ne možemo biti jako optimistični jer prolazimo kroz komplicirano razdoblje požara, ali zračne i kopnene snage ulažu veliki napor i uvjeren sam da će postići rezultat, ali uspjeh će ovisiti o vremenskim uvjetima", kazao je Ximo Puig, predsjednik regionalne vlade.

Temperature su na Iberijskom poluotoku s više od 45 stupnjeva Celzijevih prošlog vikenda pale na oko 30 stupnjeva. U Njemačkoj termometri pokazuju i do 38 stupnjeva. Nedaleko od Bonna 32 osobe su ozlijeđene, a osam kuća oštećeno kada se zapalilo suho raslinje kraj željezničke pruge. U gašenju požara koji se brzo proširio sudjelovalo je oko 300 vatrogasaca.

Nikad nisam vidio nešto ovako. Gotovo je cijela ulica izgorjela", kazao je Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestaflije

Najveći požar u povijesti Kalifornije

Nema predaha ni za američke vatrogasce koji gase požar vidljiv i iz svemira. Sjeverno od San Francisca bjesni najveći požar u povijesti Kalifornije. Izgorjelo je oko tisuću i 200 kilometara četvornih. Uništeni su deseci domova.

„Imamo oko 14 tisuća vatrogasaca u borbi s požarima diljem Kalifornije. Vrijeme je još toplo. Crvena upozorenja iskaču tu i tamo. Još uvijek je vruće, suho i s niskom vlažnošću pa gori intenzivno i brzo", istaknuo je Will Powers, kalifornijska agencija za zaštitu od požara.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene