Dva požara koja pustoše sjever Kalifornije stvorila su zajedno u ponedjeljak najveći požar u povijesti te savezne države na zapadu Sjedinjenih Država, objavile su vlasti uz podatak da je spaljeno 114.850 hektara i da vatra još nije savladana.

Galerija


Nazvana zajedno "požar Mondocino Complexa", dva su požara dosad spalila 114.850 hektara terena, površinu grada veličine golemoga Los Angelesa, a ugašeno je približno 30 posto, objavila je CalFire, kalifornijska služba za borbu protiv požara.

Vezani članci Medo Obitelj medvjeda prošetala im se kroz dvorište, mladunci se nisu mogli odvojiti od igračaka Požari u Kaliforniji (Foto: AFP) Požari i dalje bjesne: Vatrogasci se spremaju na jačanje vjetrova u Kaliforniji

Dvije su osobe smrtno stradale u požaru.

Požar Mendocino Complexa premašio je po uništenoj površini požar Thomas, koji je poharao 114.078 hektara u prosincu 2017.

Požar Carr, koji također hara sjeverom Kalifornije, usmrtio je sedam osoba te uništio više od 1600 zgrada, od čega tisuću stambenih. Savladan je do ponedjeljka tek u razini 45 posto, po najnovijim podacima CalFirea.

Još jedan veliki požar u regiji, Ferguson, koji je izazvao djelomično zatvaranje nacionalnog parka Yosemite, usred turističke sezone, savladan je u razini 38 posto.

Više od 14.000 vatrogasaca trenutačno se bori s raznim požarima u Kaliforniji. (Hina)