Rat u Siriji (Foto: AFP)
Rat u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp

Građanski rat u Siriji, koji traje od 2011., ima puno aktera, domaćih i stranih, no oni imaju malo toga zajedničkog.


 

SIRIJSKA VLADA

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 Muškarac iz BiH s tek rođenim sinom pobjegao u Siriju kako bi se borio za ISIS, oboje su poginuli Slika nije dostupna Islamska država: Smaknuli smo ruske špijune; Rusija: Naši ljudi u Siriji su na sigurnom

Snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kontroliraju većinu gusto naseljenih dijelova zemlje, uključujući glavni grad Damask, bivši gospodarski centar Alep na sjeveru i priobalna područja. Asadove snage i saveznici šire područja pod svojim nadzorom, dijelom zahvaljujući snažnoj ruskoj intervenciji i potpori Irana.

POBUNJENICI

Pobunjenici su gubitnička strana. Jedina pokrajina koju nadziru je Idlib, gdje islamističke snage, uključujući militante povezane s al-Kaidom, imaju glavnu riječ. Kontroliraju i manja područja na jugu zemlje, kod granice s Jordanom. Enklava kod Damaska izložena je teškim napadima. Pobunjenici su uglavnom ostali bez pomoći Zapada, a na sjeveru jako ovise o Turskoj.

ISLAMSKA DRŽAVA

Takozvana Islamska država pretrpjela je velike gubitke na terenu i preostao joj je samo djelić teritorija kod granice s Irakom, te manja područja na jugozapadu zemlje, nedaleko od područja koja nadzire Izrael. SAD, koji predvodi borbu protiv tih ekstremista zajedno s kurdskim kopnenim snagama, upozorava kako bi se ona još mogla oporaviti.

KURDI

Kurdi kontroliraju većinu granice s Turskom, ali ih trenutačno napadaju turske snage kod sjeverozapadnog grada Afrina. Kurdska Stranka demokratskog saveza (PYD) i njezini borci najučinkovitije su kopnene snage u borbi protiv Islamske države. Saveznici su SAD-a. No,stranka je najvećim dijelom isključena iz političkih pregovora jer PYD ima veze s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

SJEDINJENE DRŽAVE

Washington predvodi međunarodnu koaliciju protiv Islamske države i podržava Kurde koji kontroliraju područja na sjeveroistoku zemlje, što ne odgovara Turskoj. SAD ima malo utjecaja izvan kurdskog područja.

RUSIJA

Rusija najviše pomaže Asadu. Zračnu potporu njegovim snagama pruža od rujna 2015., što je bio ključni čimbenik za njihov oporavak. Napada Islamsku državu kao i druge pobunjeničke skupine. Moskva odnedavno pokušava igrati ulogu mirotvorca u Siriji ne bi li privela kraju svoju vojnu akciju. No vođenje pregovora s brojnim zaraćenim stranama uz istodobno pružanje zračne potpore Asadu nije nimalo lak zadatak.

IRAN

Teheran je odani prijatelj sirijske vlade. Iranci se bore zajedno s Asadovim vojnicima. Hezbollah, šijitski pokret iz Libanona koji financira Iran, također se bori na Asadovoj strani.

TURSKA

Turska je ključni zaštitnik i financijer sirijske oporbe, ali se nedavno posvetila rješavanju kurdskog pitanja iako ima snažne veze s Idlibom. Turska je nedavno pokrenula ofenzivu na sjevernu regiju Afrin kako bi spriječila konsolidaciju Kurda u blizini svoje granice. (Hina)