Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvoz oružja

Povjerljivi dokument Pentagona: Srbija je pristala isporučiti oružje Ukrajini

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Povjerljivi dokument Pentagona pod naslovom "Europa - Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine" pokazuje da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali je pristala snabdijevati Kijev oružjem ili je već poslala oružje,

Srbija je pristala snabdijevati Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, objavio je Reuters.

Srbija je jedina europska zemlja koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Dokument, koji je skup odgovora europskih vlada na molbu Ukrajine za vojnom obukom i oružjem, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu u proteklih nekoliko tjedana, u, moguće, najozbiljnijem curenju tajnih dokumenata u SAD-u posljednjih godina, navodi Reuters.

Dokument koji je nazvan "Europa - Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine" sadrži pozicije 38 europskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine da joj se pomogne. Popis pokazuje i da je Srbija odbila osigurati vježbe ukrajinskim snagama, ali se obvezala da će poslati oružje ili ga je već poslala. Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da Ukrajini osigura oružje i u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. ožujka i na njemu je pečat ureda združenih načelnika stožera.

Reuters nije mogao neovisno utvrditi autentičnost dokumenta. 

Pentagon također nije odmah odgovorio na pitanja Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i prethodno je odbio komentirati bilo koji dokument koji je procurio.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić - 1 Sve demantirao Nakon oštre poruke iz Kremlja: Dačić se oglasio o izvozu srpskog oružja Ukrajini

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajini unatoč dubokim povijesnim, gospodarskim i kulturnim vezama zemlje s Rusijom.

"Ako je ovaj dokument točan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Europu iz Zaklade Jamestown, instituta za vanjsku politiku.

Ministarstvo pravosuđa istražuje curenje informacija, dok Pentagon procjenjuje štetu nanesenu nacionalnoj sigurnosti SAD-a, javlja Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene