Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se iz Gvineje

Potvrđeno je: Liječnik u New Yorku zaražen ebolom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon opsežnih pretraga potvrđeno je kao je 33-godišnji liječnik iz New Yorka zaražen ebolom.

Američki liječnik 33-godišnji Craig Spencer, koji se nadavno vratio iz Gvineje, zaražen je Ebolom, objavio je New York Times u četvrtak, a par sati kasnije na konferenciji za novinare to je potvrdio i gradonačelnika New Yorka Bill de Blasio, dodavši kako nema razloga za paniku.

Pročitajte i ovo Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti Slika nije dostupna WHO ĆE POMOĆI Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi

Nakon što je u četvrtak ujutro prijavio da ima groznicu i probavne smetnje, simptome koji se vezuju uz ebolu, poseban tim u zaštitinim odijelima prebacio ga je iz njegova stana na Manhattanu u njujoršku bolnicu Bellevue gdje je podvrgnut testiranju na ebolu, a test je bio pozitivan.

Daljnja testiranja obavit će Američki centar za kontrolu bolesti. Ukoliko se potvrdi da je doista pozitivan, Craig Spencer bit će četvrti pacijent s ebolom u SAD-u, a prvi Njujorčanin.

Liječnik Craig Spencer zaposlen je u bolnici sveučilišta Columbia u New Yorku, a prema prvim informacijama bio je u Gvineji između 18. rujna i 16. listopada gdje je radio za humanitarnu organizaciju "Liječnici bez granica" sa pacijentima zaraženima ebolom.

U Nigeriji više nema ebole!

U SAD se vratio 17. listopada zrakoplovom na njujorški aerodrom John F. Kennedy, te je prošao strogu kontrolu za putnike koji dolaze iz zemalja zahvaćenih ebolom, ali nije imao simptome bolesti.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je nakon povratka iz Gvineje imao bliski kontakt sa dvojicom prijatelja i zaručnicom, koji zasad nemaju simptome ebole i nalaze se u karanteni. Također, zna se da je nakon povratka bio u gradskom parku, jednom u restoranu, zatim u jednoj kuglani u Brooklynu, te da je putovao podzemnom željeznicom i taksijem.

Strah Amerikanaca od ebole povećao se nakon što je 42-godišnji Liberijac Thomas Eric Duncan, koji je bio u posjeti obitelji u Dallasu, hospitaliziran zbog Ebole, te je umro 8. listopada u Dallasu, a dvije medicinske sestre koje su vodile brigu o njemu postale su zaražene ebolom.

U zemljama Zapadne Afrike, većinom u Liberiji, Siera Leoneu i Gvineji, od ebole je umrlo oko 4.900 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene