Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska i Rusija potpisale su sporazum o kupnji ruskih raketnih sustava S-400, prenose u petak CNN Turk i drugi mediji o dovršetku jednogodišnjih pregovora između dviju država.


Sporazum o S-400, navodno vrijedan oko 2,5 milijarde dolara, izazvao je zabrinutost na zapadu jer je Turska članica NATO-a, a taj se raketni sustav zemlja-zrak ne može integrirati u vojnu arhitekturu Saveza.

Vezani članci Prijatelji spasili psa od utapanja - 2 Veliko srce i ljudski lanac spasili život psiću koji se utapao pod gomilom naplavljenog otpada protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) Miriše na Patriot: Washington odobrio prodaju alternativnog raketnog sustava ruskom S-400

Nema službenih podataka o detaljima dogovora, no čelnik ruskog konglomerata Rostec Sergej Čemezov otkrio je za dnevne novine Kommersant da će Rusija Turskoj dostaviti četiri primjerka sustava S-400.

Dodao je da bi se prva pošiljka trebala dogoditi u ožujku 2020. i da je Turska prva članica NATO-a koja će nabaviti to oružje.

Turske novine ranije su u petak prenijele izjavu predsjednika Tayyipa Erdogana da će Turska u sklopu sporazuma posuditi novac u ruskoj valuti.

Ankara će unaprijed platiti 45 posto cijene, a Rusija će svojim kreditima pokriti ostalih 55 posto. (Hina)