Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska i Sjedinjene Države postigli su dogovor o nacrtu rezolucije koja bi trebala zaustaviti krvoproliće u Libanonu i Izraelu, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett.


Revidirani tekst uskoro će biti iznesen pred 15 članica Vijeća
sigurnosti UN-a koje bi do kraja dana o njemu trebale glasovati, potvrdili su britanski, američki i francuski dužnosnici. 

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska vlada pozdravila primirje u Libanonu Slika nije dostupna Rat u Libanonu završava u ponedjeljak u 7 ujutro

Izrael i Libanon također su dobili nacrt, no Beckett je istaknula kako će sponzori rezolucije inzistirati na glasovanju i bez njihova odgovora, nakon što su se danima konzultirali s njihovim vladama.

Nacrt rezolucije, koji je Reuters dobio na uvid, dogovoren je na dan kada je Izrael zapovijedio širenje kopnene ofenzive, a poziva na "potpuni prekid neprijateljstava", no ne kaže i da bi on trebao biti trenutan.

Izrael poziva na povlačenje snaga iz južnog Libanona "u što kraćem roku", a za njegovo nadgledanje predviđa slanje do 15.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga koji će pomagati libanonskoj vojsci u provedbi primirja. 

Britanska ministrica vanjskih poslova upozorila je da je rezolucija kratkoročan plan. "Ne pokušavamo riješiti sve probleme Bliskog istoka preko noći", istaknula je.

Na inzistiranje Libanona, Sjedinjene Države i Velika Britanija
ispustili su spominjanje Poglavlja 7 UN-ove Povelje, koje dopušta UN-ovim snagama da koriste silu, a ne samo samoobranu, i umjesto toga rezoluciju smjestili u okvire blažeg Poglavlja 6.

U petotjednim sukobima, koji su počeli 12. srpnja, poginulo je više od 1.000 Libanonaca i 121 Izraelac.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju