Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postignut dogovor o nacrtu rezolucije za Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska i Sjedinjene Države postigli su dogovor o nacrtu rezolucije koja bi trebala zaustaviti krvoproliće u Libanonu i Izraelu, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett.

Revidirani tekst uskoro će biti iznesen pred 15 članica Vijeća
sigurnosti UN-a koje bi do kraja dana o njemu trebale glasovati, potvrdili su britanski, američki i francuski dužnosnici. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Izrael i Libanon također su dobili nacrt, no Beckett je istaknula kako će sponzori rezolucije inzistirati na glasovanju i bez njihova odgovora, nakon što su se danima konzultirali s njihovim vladama.

Nacrt rezolucije, koji je Reuters dobio na uvid, dogovoren je na dan kada je Izrael zapovijedio širenje kopnene ofenzive, a poziva na "potpuni prekid neprijateljstava", no ne kaže i da bi on trebao biti trenutan.

Izrael poziva na povlačenje snaga iz južnog Libanona "u što kraćem roku", a za njegovo nadgledanje predviđa slanje do 15.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga koji će pomagati libanonskoj vojsci u provedbi primirja. 

Britanska ministrica vanjskih poslova upozorila je da je rezolucija kratkoročan plan. "Ne pokušavamo riješiti sve probleme Bliskog istoka preko noći", istaknula je.

Na inzistiranje Libanona, Sjedinjene Države i Velika Britanija
ispustili su spominjanje Poglavlja 7 UN-ove Povelje, koje dopušta UN-ovim snagama da koriste silu, a ne samo samoobranu, i umjesto toga rezoluciju smjestili u okvire blažeg Poglavlja 6.

U petotjednim sukobima, koji su počeli 12. srpnja, poginulo je više od 1.000 Libanonaca i 121 Izraelac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene