Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući deficit

Teška situacija u europskoj državi: "Ako se ovako nastavi, bolnice će morati zatvoriti odjele"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najnovija studija predviđa turobnu budućnost njemačkih bolnica koje se bore s deficitom osoblja za brigu o pacijentima, dok se pravo rješenje još ne nazire.

Revizorske kuće BDO i Njemački bolnički institut (DKI) proveli su studiju o stupnju kadrovskog deficita na odjelima opće medicine te došli do zaključka da bolnice čeka turobna budućnost.

Prema rezultatu, vodstva 86 posto klinika predviđaju da će kadrovski deficit u iduće tri godine biti sve veći i veći.

Bolnice i klinike prijavile su nedostatak najkvalificiranijih kandidata za radna mjesta medicinskih sestara i tehničara, dok deficit dodatno povećava umirovljenje osoblja.

Rezultati su pokazali da 94 posto bolnica nema dovoljno osoblja na odjelu opće medicine te da je u prosječnoj bolnici popunjeno samo osam posto radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija sukoba Regija na rubu potpunog rata: Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

S druge strane, otvoreno je i svega dvanaest posto radnih mjesta na odjelima intenzivnog liječenja, u gotovo tri četvrtine bolnica, prenio je Fenix informacije do kojih je došla agencija dpa. 

"Unatoč svim naporima deficit je trenutačno jedva pokriven", rekao je Karl Blum iz DKI-ja.

"Ako se ovako nastavi, bolnice će morati zatvoriti odjele, ne zbog nedostatka novca, već zato što nemaju dovoljno osoblja za njegu", rekao je šef odjela za zdravstvenu njegu u BDO Folker Penter (Volker).

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla i ruska reakcija Objavljen tajni plan NATO-a za sukob s Rusijom: Njemačka vojska sprema se za najgori scenarij

Postoji li rješenje?

Bolnice rješenje pokušavaju naći jamčenjem zapošljavanja mladih na pripravničkome stažu te uvozom radnika iz inozemstva.

S druge strane, studija je pokazala i da uprave većine bolnica ne vjeruju da će najavljene reforme u zdravstvu, poput osposobljavanja njegovatelja, pomoći u ovoj situaciji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene