Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

U inozemstvu ste i trebate hitnu medicinsku pomoć? HZZO će vam vratiti novac za liječenje, ali samo ako ste ispunili ove uvjete

Osigurana osoboba koja putuje u državu koja nije članica EU, EEP, Švicarska ili druga ugovorna država, po povratku ima pravo na naknadu sredstava koja je platila za hitno liječenje u inozemstvu. No, prije odlaska potrebno je boravak u trećim državama prijaviti HZZO-u i uplatiti poseban doprinos.

HZZO će vam u nekim slučajevima vratiti troškove hitnog liječenja tijekom boravka u inozemstvu. No, do svog novca moći ćete samo ako pratite točnu proceduru, a posebno na umu treba imati da je zahtjevu za povratom sredstava potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju prevedenu na hrvatski te račun za liječničke usluge u trećim zemljama. U nastavku saznajte što još morate znati o ovoj mogućnosti.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica IZJAVA NAKON SASTANKA Malenica otkrio što je sve ponudio sucima, čeka se njihov odgovor

Osigurana osoba koja u treću državu (koja nije članica EU/EEP/Švicarska niti ugovorne države) odlazi po privatnom poslu, pravo na korištenje zdravstvene zaštite na teret HZZO-a ostvaruje ako je prije odlaska u inozemstvo podnijela prijavu boravka u trećim državama i uplatila posebni doprinos koji iznosi 1,99 eura po danu boravka u inozemstvu. Ukoliko je osoba tijekom boravka u trećoj državi koristila hitnu zdravstvenu zaštitu, po povratku u Hrvatsku ima pravo podnijeti pisani zahtjev za naknadu plaćenih troškova HZZO-u. 

"Uz zahtjev je potrebno podnijeti medicinsku dokumentaciju prevedenu na hrvatski jezik te original računa", kažu iz HZZO-a i dodaju da se osoba koja koristi zdravstvenu zaštitu u trećoj državi mora odmah javiti radi praćenja zdravstvenog stanja i ocjene potrebe povratka u Republiku Hrvatsku, ako joj to njeno zdravstveno stanje omogućava.

Pročitajte i ovo Ivo Milatić trese li mu se fotelja? Oglasio se HDZ-ovac ulovljen u noćnom klubu s investitorima, evo kako je objasnio susret s ljudima kojima izdaje odobrenja

Ukoliko prije odlaska u treću državu osigurana osoba ne provede opisani postupak, ne ostvaruje pravo na naknadu troškova korištene hitne zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iznenađujući rezultati? Treba li vratiti obvezni vojni rok? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Odlazak u treće države zbog rada, usavršavanja i obrazovanja na dulje od 30 dana

Za radnika, osiguranika HZZO-a, koji je upućen na rad, stručno usavršavanje, odnosno obrazovanje u treću državu prijavu podnosi poslodavac, koji je ujedno i obveznik uplate posebnog doprinosa.

"Radnik ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do povratka u Hrvatsku. Obavezan ju je osobno podmiriti u cijelosti, a nakon povratka ima pravo podnijeti pisani zahtjev na naknadu troškova. Zahtjevu je potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju prevedenu na hrvatski jezik te original računa", napominju iz HZZO-a.

Obveznici plaćanja posebnog doprinosa za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu mogu biti oslobođeni njegovog plaćanja, ako su zdravstvenu zaštitu upućenog radnika u zemlji rada osigurali o svojem trošku.

Pročitajte i ovo Zagrebački otpad Nema kapaciteta Župan Kožić protiv Tomaševićevog plana: "Županijski kapaciteti napunili bi se za 6 do 8 mjeseci"

Ne postoji mogućnost retroaktivnog oslobađanja od plaćanja doprinosa kada se radnik već nalazi u trećoj državi ili je taj boravak završen. Ako HZZO donese rješenje o oslobađanju od plaćanja posebnog doprinosa, ne snosi troškove korištene zdravstvene zaštite radnika u trećoj državi.

Službeni put u treću državu na boravak do 30 dana

Za radnika, osiguranika HZZO-a, koji odlazi na službeni put u treću državu moguće je pribavljanje potvrde o pravu na korištenje zdravstvene zaštite prije ili tijekom službenog puta, s time da je poslodavac obveznik plaćanja posebnog doprinosa.

Pročitajte i ovo Zagrebački otpad Nema kapaciteta Župan Kožić protiv Tomaševićevog plana: "Županijski kapaciteti napunili bi se za 6 do 8 mjeseci"

Radnik ostvaruje pravo na korištenje zdravstvene zaštite koja se ne može odgoditi do povratka u Republiku Hrvatsku. Račun za to plaća sam radnik, a kada se vrati u Hrvatsku ima pravo podnijeti zahtjev na naknadu troškova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PRIOPĆENJE IZ UREDA PREDSJEDNIKA Milanović odgovorio pravobraniteljici: "Biti gej nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine"

Pročitajte i ovo Ilustracija OBRAČUN NA INSTAGRAMU HDZ-ovac tulumario s investitorima, oporba napala Plenkovića, a sada je stigao i žestoki odgovor stranke: "Ahmetović i partiju ponovno će odstraniti građani na izborima"

Poslodavac može biti oslobođen plaćanja posebnog doprinosa, ako je o istome HZZO odlučio rješenjem. Ne postoji mogućnost retroaktivnog oslobađanja od plaćanja doprinosa kada se radnik već nalazi u trećoj državi ili je isti boravak završen. Ako HZZO donese rješenje o oslobađanju od plaćanja posebnog doprinosa, ne snosi troškove korištene zdravstvene zaštite radnika u trećoj državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene