Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eskalacija sukoba

Regija na rubu potpunog rata: Iran balističkim projektilima gađao ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iranska revolucionarna garda (IRGC) priopćila je u utorak da je u ponedjeljak balističkim projektilima napala ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji.

Napad je bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je portal IRGC-a. Garda je objavila da je teroristička milicija Islamske države (IS) "locirana na okupiranim teritorijima Sirije i uništena ispaljivanjem niza balističkih projektila".

Gotovo istovremeno nekoliko glasnih eksplozija potreslo je sjeverni irački grad Irbil malo prije ponoći u ponedjeljak. Očevici su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji.

Pogođena je i međunarodna zračna luka u tom kurdskom gradu. IRGC je objavio da su udari izazvali "uništenje špijunskog stožera cionističkog režima (Mossad)".

Direktor Međunarodne zračne luke Irbil rekao je u izjavama da letovi koji dolaze i odlaze iz zračne luke teku normalno. Sigurnosni izvori u Irbilu rekli su za dpa da su "iranski projektili pali na farme sjeverno od Irbila i pogodili domove i imovinu građana".

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je na platformi X da SAD "snažno osuđuje iranske napade u Irbilu i izražava sućut obiteljima žrtava". "Protivimo se iranskim drskim raketnim napadima i podržavamo vladu Iraka i napore regionalne vlade Kurdistana da se ispune težnje iračkog naroda", rekao je.

Situacija u regiji izuzetno je napeta od izbijanja rata u Gazi prije više od tri mjeseca. Dosad nije bilo raketnih napada IRGC-a, ali militantne skupine u savezu s Iranom često su napadale mete u Siriji i Iraku posljednjih mjeseci. Izrael i SAD smatraju se najvećim neprijateljima Irana još od Islamske revolucije 1979.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PRIOPĆENJE IZ UREDA PREDSJEDNIKA Milanović odgovorio pravobraniteljici: "Biti gej nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine"

U terorističkom bombaškom napadu početkom siječnja u Iranu je poginulo više od 90 ljudi. IS je ubrzo nakon toga preuzeo odgovornost za napad.

Dana 25. prosinca visoki časnik IRGC-a ubijen je u Siriji u navodnom izraelskom zračnom napadu. Teheran je tada najavio osvetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene