Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uboden u prsa

Poljski vojnik ubijen na granici s Bjelorusijom: "Nismo mu mogli spasiti život"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Poljski vojnik preminuo je nakon što ga je na granici s Bjelorusijom izbo migrant, javila je u četvrtak poljska vojska.

Grupa migranata pokušavala je ilegalno prijeći granicu između Bjelorusije i Poljske 28. svibnja, u čemu su ih sprječavali poljski vojnici. Jedan od vojnika uboden je u prsa, a migrant ga ja napao kroz ogradu. Ozlijeđeni vojnik prebačen je u obližnju bolnicu, a potom i u vojnu bolnicu u Varšavi, no podlegao je ozljedama.

"Nismo mu mogli spasiti život", napisao je glavni zapovjednik na platformi X, gdje se oglasio i premijer Donald Tusk.

"Mladi vojnik, Mateusz, dao je svoj život braneći granicu Republike Poljske. Domovina i suborci neće zaboraviti njegovu žrtvu. Želim izraziti najdublju sućut njegovim voljenima", napisao je Tusk.

Napad se dogodio uoči europskih izbora koji se održavaju 9. lipnja, a Politico piše kako bi desničarske stranke, koje zagovaraju antimigrantsku politiku u zemlji mogle iskoristiti taj incident za svoju agendu.

Kandidat za EU parlament ekstremno desne stranke Nova nada Stanislav Tyszka također se osvrnuo na incident na platformi X.

Pročitajte i ovo Stanovnici Dugog Sela bez pitke vode - 4 U Dugom Selu i Brckovljanima Mještani opet imaju pitku vodu: "Ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti za zdravlje"

"Poljski vojnik kojeg je migrant napao nožem na poljsko-bjeloruskoj granici je preminuo. Poljski vojnici i graničari moraju imati pravo braniti se i pucati u samoobrani i obrani naše granice", napisao je.

Poljska, koja je 2022. digla zid na granici s Bjelorusijom zbog ilegalnih prelazaka, u svibnju je donijela odluku kako će uložiti još 2,3 milijarde eura za podizanje razine sigurnosti na istočnoj granici, piše Politico.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene