Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Koriste ga kao propagandno oružje'

Poljski biskup: Holokaust je židovska izmišljotina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski biskup u miru, blizak suradnik pokojnog pape Ivana Pavla II., izjavio je na jednoj internetskoj stranici tradicionalnih talijanskih katolika da je 'holokaust židovska izmišljotina', dva dana uoči 65. obljetnice oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza.

'Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracijskim logorima bili Židovi, bilo je i Roma, Poljaka, Talijana i katolika', rekao je mons. Tadeusz Pieronek na mrežnoj stranici Pontifex.roma.it.

Pročitajte i ovo Vladimir Dugalić Iustitia et pax Oglasili se biskupi oko izbora: Poručili građanima da se ne daju zavesti, imaju poruku i za Milanovića Slika nije dostupna Zbog nijekanja holokausta? Biskup Williamson protjeran iz Argentine

'Zato se ta tragedija ne smije svojatati u propagandne svrhe', dodao je sedamdesetpetogodišnji prelat, prijatelj poljskog pape Ivana Pavla II., ustvrdivši kako 'nije povijesno točno da su u koncentracijskim logorima stradavali samo Židovi'. 'Bilo je puno Poljaka, ali se ta činjenica danas prešućuje', dodao je.

Logor Auschwitz-Birkenau, podignut 1940. na jugu okupirane Poljske, simbol je strahota Drugoga svjetskog rata i holokausta, jer je u njemu pobijeno 1,1 milijun ljudi, među kojima milijun Židova.

'O Židovima se piše dobro jer imaju financijska sredstva'

Holokaust se 'iskorištava kao propagandno oružje kako bi se dobile često neopravdane prednosti', kazao je još.

'O Židovima se dobro piše u novinama zato što iza sebe imaju moćna financijska sredstva, golemu vlast i bezuvjetnu potporu Sjedinjenih Država, što potiče stanovitu drzovitost koja je nepodnošljiva', dodao je. 'Dakako, sve ovo ne može izbrisati sramotu koncentracijskih logora i nakaradnost nacizma', napomenuo je.

Te izjave dolaze u času kada su se nedavno zategnule veze Katoličke crkve i židovske zajednice, nakon odluke pape Benedikta XVI. da nastavi s procesom beatifikacije Pija XII., pape kojeg kritiziraju zbog šutnje u vrijeme holokausta.

Dana 17. siječnja Benedikt XVI. je posjetio rimsku sinagogu, zauzimajući se za 'dijalog' i ističući 'zajedničku duhovnu baštinu' židovske i katoličke religije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene