Pobačaj je gotovo u potpunosti zabranjen ženama u Poljskoj i to presudom koja je na snagu stupila u siječnju. Ustavni sud zabranio je prekid trudnoće čak i kada se radi o teškim malformacijama fetusa. Žena smije pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta i opasnosti za život majke.

Galerija Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 4 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 5 +4 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 2

Ovo je priča jedne od desetak žena u Poljskoj koja se uspjela izboriti za pobačaj na osnovi opasnosti za vlastiti život. Naime, kada su 29-godišnjoj Poljakinji Paulini liječnici rekli da njezino nerođeno dijete nema bubrege te da će umrijeti odmah po rođenju, znala je da trudnoću neće moći iznijeti do kraja.

Vezani članci Ilustracija Smiju i stomatolozi: Znate li tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti? Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

"Svi kažu da je nagrada nakon porođajne boli držati svoje dijete u rukama, imati dijete. Ali ja ne bih imala ništa. Rodila bih mrtvo dijete i ta bi bol bila tisuću puta veća“, kazala je.

Psihički joj je bilo sve gore i narušilo joj zdravlje. To bi prema jednoj, od tri zakonske osnove, dopuštalo prekid trudnoće. Jedina opcija bila joj je pronaći psihijatra koji će to potvrditi, u čemu je i uspjela.

"Ti su ljudi heroji. Ne boje se posljedica ove bolesne zemlje u kojoj žive“, dodaje.

Psihijatrima se prijeti kaznama pa čak i zatvorom

Jer liječnicima zbog ilegalnog pobačaja u Poljskoj prijete do tri godine zatvora. Neki u slučaju ove žene umanjuju profesionalno mišljenje psihijatra. Tvrde da nije relevantno kada je riječ o opasnosti za život majke. Jedno tvrde političari, drugo struka.

"Psihijatar je potpuno kvalificiran liječnik s dozvolom za obavljanje djelatnosti i ako izjavi da nastavak trudnoće predstavlja opasnost za zdravlje ili život pacijentice, postavlja dijagnozu“, jasan je bio ginekolog Maciej Socha.

Zakon koji zadire u žensko pravo na pobačaj u siječnju je na noge digao cijelu Poljsku. Danima su se održavali prosvjedi zbog zakona koji je mnoge Poljakinje sada naveo da na pobačaj odlaze u inozemstvo.

Više o temi doznajte iz videa priloženog u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju