Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psihijatrima se prijeti kaznama

Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

Aktualno Galerija Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 4 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 5 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 2 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 3 Galerija 1/8 >>
Pobačaj je gotovo u potpunosti zabranjen ženama u Poljskoj i to presudom koja je na snagu stupila u siječnju. Ustavni sud zabranio je prekid trudnoće čak i kada se radi o teškim malformacijama fetusa. Žena smije pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta i opasnosti za život majke.

Ovo je priča jedne od desetak žena u Poljskoj koja se uspjela izboriti za pobačaj na osnovi opasnosti za vlastiti život. Naime, kada su 29-godišnjoj Poljakinji Paulini liječnici rekli da njezino nerođeno dijete nema bubrege te da će umrijeti odmah po rođenju, znala je da trudnoću neće moći iznijeti do kraja.

Pročitajte i ovo Justyna Wydrzynska Opasan presedan Sud osudio aktivistkinju za pomaganje pri pobačaju: Poslala je ženi tablete za prekid trudnoće Slika nije dostupna 'Zid gnjeva' Poljakinje prosvjeduju protiv gotovo potpune zabrane pobačaja

"Svi kažu da je nagrada nakon porođajne boli držati svoje dijete u rukama, imati dijete. Ali ja ne bih imala ništa. Rodila bih mrtvo dijete i ta bi bol bila tisuću puta veća“, kazala je.

Psihički joj je bilo sve gore i narušilo joj zdravlje. To bi prema jednoj, od tri zakonske osnove, dopuštalo prekid trudnoće. Jedina opcija bila joj je pronaći psihijatra koji će to potvrditi, u čemu je i uspjela.

"Ti su ljudi heroji. Ne boje se posljedica ove bolesne zemlje u kojoj žive“, dodaje.

Psihijatrima se prijeti kaznama pa čak i zatvorom

Jer liječnicima zbog ilegalnog pobačaja u Poljskoj prijete do tri godine zatvora. Neki u slučaju ove žene umanjuju profesionalno mišljenje psihijatra. Tvrde da nije relevantno kada je riječ o opasnosti za život majke. Jedno tvrde političari, drugo struka.

"Psihijatar je potpuno kvalificiran liječnik s dozvolom za obavljanje djelatnosti i ako izjavi da nastavak trudnoće predstavlja opasnost za zdravlje ili život pacijentice, postavlja dijagnozu“, jasan je bio ginekolog Maciej Socha.

Zakon koji zadire u žensko pravo na pobačaj u siječnju je na noge digao cijelu Poljsku. Danima su se održavali prosvjedi zbog zakona koji je mnoge Poljakinje sada naveo da na pobačaj odlaze u inozemstvo.

Više o temi doznajte iz videa priloženog u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene