Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR NA NJIHOVA PRAVA

Poljska najavila zabranu usvajanja djece istospolnim parovima: Vladajući smatraju da je to prijetnja rimokatoličkom načinu života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobama u Poljskoj koje žive u istospolnim zajednicama bit će zabranjeno usvajanje djece, čak i kao samcima, prema prijedlogu vladajuće nacionalističke stranke kojoj je antigay politika važan dio političke platforme.

Poljska već brani istospolnim parovima da zajedno usvajaju djecu. No, neke su obitelji to zaobilazile tako što je jedan partner usvajao djecu kao samac. To se sada izrijekom zabranjuje.

"Pripremamo izmjenu po kojoj ljudi koji žive s osobom istoga spola neće moći usvojiti dijete, dakle homoseksualni par neće moći usvojiti dijete", rekao je zamjenik ministra pravosuđa Michal Wojcik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeni na stanici Užas u Njemačkoj: Silovali 13-godišnjakinju i pretukli joj dečka, među uhićenima i maloljetni Hrvat

Pročitajte i ovo Kiretaža, ilustracija Kiretaža bez anestezije Iz dvije bolnice poručili da pacijentice same biraju način zahvata, javilo se još žena: "Kada je počelo čupanje iz mene, mislila sam da ću otići na onaj svijet"

Agencije koje provjeravaju posvojitelje morat će posvetiti "posebnu pažnju" je li osoba koja želi usvojiti dijete u homoseksualnoj vezi, dodao je.

Poljski udar na gay prava, koji slijedi i Mađarska, doveli su Varšavu i Budimpeštu u sukob s EU-om koja dvije bivše komunističke države kritizira i zbog kršenja neovisnosti pravosuđa, protuimigrantske politike i drugih pitanja.

U posljednje dvije godine više od stotinu gradova i mjesta u Poljskoj proglasilo se "LGBT-free zonama". EU je odgovorio prijetnjom da će im uskratiti sredstva iz europskih fondova, a vlada je ponudila da će im to nadoknaditi.

Europski parlament bi u četvrtak trebao glasati o rezoluciji koja bi cijelu EU proglasila "LGBTIQ slobodnom zonom". U rezoluciji piše da su "LGBTIQ prava ljudska prava".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija u BiH Zbog visokih brojki najavili vikend-lockdown: Ugostitelji izašli na ulice, blokirali promet pa otišli pred zgradu vlade

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminule 24 osobe Pogoršanje iz dana u dan: U Srbiji ponovno više od 4500 novozaraženih, sutra sjednica Kriznog stožera

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) smatra da su gay prava prijetnja rimokatoličkom načinu života u zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene