Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvero od pet Rusa podržava predsjednika Vladimira Putina koji je krajem ožujka pripajanjem Krima Rusiji izazvao val domoljublja i nostalgije za SSSR-om, što je rezultiralo rekordnom popularnošću šefa ruske države.


U ispitivanju nezavisnog Centra Levada, provedenog između 21. i 24. ožujka, 80 posto Rusa je reklo da "podržava politiku Vladimira Putina", javlja France Presse.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti"

"To je rekordna potpora predsjedniku Putinu od intervencije ruskih trupa u kolovozu 2008. na Južnu Osetiju", separatističko područje Gruzije, kazao je stručnjak Levade Denis Volkov, podsjetivši da je tada Putinova popularnost iznosila 88 posto.

'Putin neće stati na Ukrajini, ovo bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata'

Razloge novom porastu Putinove popularnosti treba tražiti u Olimpijskim igrama u Sočiju i, posebice, pripajanju Krima, pojašnjava Volkov i ističe da su ta dva događaja izazvali veliku provalu domoljublja.

Od dolaska na vlast 2000., Putinova popularnost nikada nije pala ispod 60 posto. No, smatra Mihail Dmitrijev iz Centra za strateška istraživanja u Moskvi, aneksija Krima tek će privremeno odvratiti pažnju Rusa s loše gospodarske situacije te Putinova popularnost možda neće potrajati, piše Reuters.

"Ukoliko ne dođe do gospodarskog rasta, vjerojatno je da utjecaj Krima i drugih vanjskopolitičkih događanja na političku popularnost neće biti dugoročna", procjenjuje Dmitrijev. Tog analitičara su prošli tjedan prebili i ukrali mu laptop nepoznati ljudi i za sada nije jasno da li je taj napad povezan s njegovim poslom i stajalištima koje bez okolišanja izražava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook