Patrijarh Kiril
Patrijarh Kiril Foto: AFP

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u nedjelju građane da podrže ruske vlasti, koje provode vojnu intervenciju u Ukrajini, piše Reuters.


Patrijarh Kiril ranije je javno branio ruske operacije u Ukrajini, a rat smatra zaštitnim bedemom od zapadnjačke liberalne kulture koju vidi kao dekadentnu. "Neka nam Gospodin pomogne da se ujedinimo u ovo teško vrijeme za našu domovinu, uključujući i oko vlasti", rekao je 75-godišnji Kiril tijekom liturgije u Moskvi, prenosi novinska agencija Interfax.

"Neka vlasti budu odgovorne prema narodu, ponizne i spremne služiti mu čak i pod cijenu vlastitih života", dodao je patrijarh, inače blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Podrška patrijarha ruskoj vojnoj kampanji, u kojoj su ubijene tisuće vojnika i ukrajinskih civila, razljutila je neke u Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, ali i u crkvama u inozemstvu koje su povezane s Moskovskom patrijaršijom.

Kiril je u nedjelju rekao da jednom kad se stanovništvo ujedini oko vlasti, "doći će do iskrene solidarnosti i sposobnosti da se odbiju neprijatelji, bilo vanjski bilo unutarnji".

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače u sklopu onoga što naziva "posebnom vojnom operacijom" radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajinske snage su pružile žestok otpor, a Zapad je uveo oštre sankcije Rusiju kako bi je pokušao prisiliti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju