Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki izgledi za vladajuću koaliciju

Počeli parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Crnoj Gori danas su otvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanima na inicijativu oporbe koja je prilikom prihvaćanja referenduma o neovisnosti Crne Gore zahtijevala skraćenje mandata postojećeg parlamenta za godinu dana.

Na osmim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a drugima nakon stjecanja neovisnosti, 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu bira 498.305 punoljetnih građana Crne Gore, gotovo osam tisuća više nego na posljednjim predsjedničkim izborima. Birači odlučuju o zastupnicima sa 16 izbornih lista koje je predalo sedam koalicija i devet samostalnih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 41 let Završila misija HRZ-a, Crnogorci spašeni Slika nije dostupna Ta famozna autocesta Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke

Na temelju ispitivanja javnog mnijenja koalicija 'Europska Crna Gora' koju predvodi čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo Đukanović, a u kojoj su još Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka (BS), mogla bi osvojiti apsolutnu većinu, odnosno gotovo 52 posto glasova. Na drugom bi mjestu, procjenjuje se, trebala biti Socijalistička narodna partija (SNP) s oko 17 posto osvojenih glasova, a na trećem Nova Srpska demokracija (NOVA), koja bi trebala dobiti povjerenje 12 posto birača. Po tim prognozama, Pokret za promjene (PZP) čelnika Nebojše Medojevića, donedavno najjača oporbena stranka, a nastupa samostalno, bilježi velik pad i predviđa se da će osvojiti samo oko šest posto glasova.

Najveće iznenađenje Stranka penzionera i invalida

Na rubu izbornog praga od tri posto oporbena je koalicija Liberalne partije i stranke Demokratskog centra (DC) 'Za drugačiju Crnu Goru', dok bi najveće iznenađenje trebala biti Stranka penzionera i invalida (SPI), koju podupire 3,5 posto birača. Na izbornoj listi nalaze se još koalicija 'Bošnjaci-muslimani zajedno', Bošnjačke demokratske stranke i Stranke muslimana u Crnoj Gori. Stranke srpskoga bloka izlaze na izbore predstavljene na četiri liste.

Socijalistička narodna partija (SNP), koja je bila dominantno prosrpska stranka i koja se nastoji okrenuti građanskoj opciji, nastupa samostalno. Albanske stranke predale su čak pet lista, dvije koalicije i tri samostalne stranke. Tako velik broj izbornih lista i nemogućnost ujedinjenja oporbe, po procjeni analitičara, daje velike izglede trenutačno vladajućoj koaliciji Mila Đukanovića da i dalje zadrži vlast. Promatrači kažu da je izborna kampanja protekla mirno, bez prevelikih napetosti i u međusobnom optuživanju vlasti i oporbe, a dominirale su gospodarske teme, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i pridruživanje euroatlanskim integracijama.

Izbore će pratiti 1.210 stranih i domaćih promatrača. Najviše stranih promatrača, njih 126 bit će iz Promatračke misije OESS-a, a izbore će nadzirati još i predstavnici Vijeća Europe, veleposlanstava i inozemnih nevladinih promatračkih organizacija. Očekuje se tradicionalno visok odziv birača, više od 70 posto. Prvi višestranački izbori za Skupštinu Crne Gore održani su u prosincu 1990. i na njima je pobijedio Savez komunista Crne Gore (SKCG), stranka koja će poslije promijeniti ime u Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene