Tutankamon (Foto: Arhiva/AFP)
Tutankamon (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta počeli su "presudnu" potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.


Znanstvenici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati utvrditi postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dječaka-faraona.

Vezani članci Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to" Slika nije dostupna U Tutankamonovoj grobnici pronađeno voće staro 3000 godina

Britanski egiptolog Nicholas Reeves kazao je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u sjevernom zidu pogrebne odaje krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Reeves smatra da bi u tajnoj odaji mogao biti grob kraljice Nefertiti, supruge Tutankamonova oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV.).

Znanstvenici još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je Tutankamon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Nakon više od godine dana čekanja znanstvenici sa sveučilišta u Torinu dobili su zeleno svjetlo egipatskih vlasti za provedbu "odlučujućih georadarskih mjerenja" unutar grobnice.

Mjerenja bi trebala trajati do 6. veljače, kazao je Franco Porcelli, voditelj skupine u kojoj će biti i britanski i egipatski stručnjaci.

Tom metodom, kazao je Porcelli, može se utvrditi postojanje tajnih odaja s 99-postotnom sigurnošću.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva u Luksoru. To je najočuvanija faraonska grobnica i, suprotno od ostalih grobnica koje su stoljećima sustavno pljačkane, gotovo je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogiziraju. (Hina)