Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za zemljište

Pluća svijeta i dalje gore, a domorodci se bore sa šumskom mafijom: "Predsjednik Bolsonaro dao je zeleno svjetlo kriminalcima"

Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Svjetski lideri već su pomalo zaboravili na požare koji uništavaju Amazonsku prašumu. A pluća svijeta i dalje gore. I oko njih su zaratile mafijaške skupine koje predvode potpaljivanje, te domorodci koji se bore lukovima i strijelama dok brazilska vlada sjedi prekriženih ruku.

Razmjeri požara u Amazoniji još su vidljiviji tijekom noći. Do njih je dovela pohlepa za zemljom. Veći broj požara izazvan je namjerno kako bi se šumsko zemljište pretvorilo u poljoprivredno. Pripadnicima drevnih brazilskih plemena o prašumi ovisi život. Osim potpaljivača požara, u njihove rezervate zalaze drvosječe, pa su domorodci iz jednog plemena uzeli stvar u svoje ruke.

Pročitajte i ovo Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 LJUDSKIH RUKU DJELO U Amazoniji najviše lipanjskih požara od 2007.: Ljeto je tek počelo, bit će još gore Spaljivanje Amazonske prašume (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaštita "pluća planeta" Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije - Aktivisti optužuju predsjednika Bolsonara da potiče zločinački lobi ilegalnih drvosječa

"Skupina nas otišla je u lov i naletjeli smo na njih pa smo koristili nasilje, ne protiv njih, nego smo uništili njihove strojeve zato što nam već dugo uništavaju život i život naše prašume", kaže Ronilson Tembe, ratnik plemena Tembe.

Stroži zakoni ranije su štitili njihove rezervate, ali brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da domorodcima ne treba toliko zaštićenog teritorija koje se može iskoristiti za razvoj gospodarstva.

"Svakoga dana invazija je sve bliža našem selu. Mi domorodci želimo mir. Ali smo također spremni na sve što može doći. Spremni smo na rat", napominje Sergio Muxi Tembe, poglavica u selu Tekohaw.

No domorodci su suočeni s pravom šumskom mafijom, kako je opisuje jedna nevladina organizacija. "Predsjednik Bolsonaro zapravo je dao zeleno svjetlo kriminalnim mrežama koje se bave protuzakonitom sječom i na taj način doveo je pripadnike snaga sigurnosti i čuvare šume u veliku opasnost", ističe Daniel Wilkinson, iz organizacije Human Rights Watch.

Procjenjuje se da je u posljednjih deset godina više od tristo ljudi ubijeno tijekom sukoba za prevlast nad zemljištem, a tek je manji dio zločina procesuiran.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene