Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gore pluća svijeta

Naš dom doslovno gori, a mi samo gledamo: Upravo se odvija katastrofa svjetskih razmjera

Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP)
Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Paulo Pereira (Foto: Dnevnik.hr) Paulo Pereira (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Požari uništavaju Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Požari uništavaju Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rekordan broj požara ove godine uništava Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Rekordan broj požara ove godine uništava Amazonsku prašumu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivica Kisić (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Kisić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Rekordan broj požara ove godine uništava pluća svijeta - Amazonsku prašumu. Snažni vjetrovi nosili su dim gotovo tri tisuće kilometara daleko. Stručnjaci ističu - ako izgubimo najveću prašumu na svijetu, ni nas više neće biti.

Pluća svijeta sve su manja. Svake minute nestane dio amazonske prašume velik kao jedno nogometno igralište. A to je samo od sječe. Najveću prašumu gutaju i požari. A posljedice će osjetiti cijeli planet. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta upozorava kako se radi o prijetnji za cijelo čovječanstvo.

Pročitajte i ovo Ubijena divovska anakonda Veliki gubitak za biološku raznolikost Najveća zmija na svijetu pronađena mrtva: "Ubojice su bolesnici, tužan sam i ljut!" Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi

"Planet Zemlja je jedno živo tijelo, mi ako izgubimo, a na svu nesreću imam osjećaj da radimo sve da uništimo, znači da te šume u Amazoni pretvorimo u obradive poljoprivredne površine, ako i to pretvorimo u poljoprivredne površine izgubit ćemo pluća planeta Zemlje. A kad ne budemo imali pluća neće biti više ni nas".

Požare u Amazoni komentirao i Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da je rekordan broj požara u amazonskoj prašumi "međunarodna kriza" koja treba biti na vrhu dnevnog reda na sammitu grupe G7. "Gori naša kuća. Doslovno. Šume u Amazoni, velika pluća koja proizvode 20 posto kisika na našem planetu - gore! Ovo je međunarodna kriza", napisao je Macron.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro odgovorio mu je optuživši ga da pitanje požara u Amazoni koristi za sakupljanje "političkih bodova". Dodao je i da pozivanje na raspravu o požarima na sammitu G7, u kojem Brazil ne sudjeluje, ukazuju na "pogrešno usmjerenu kolonijalističku misao", piše BBC.

Reagirao i brazilski predsjednik

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji bijesne širom Amazonije, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u četvrtak je priznao da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, no rekao je da se stranci ne trebaju miješati u brazilska unutarnja pitanja. "Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa... šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost", rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.

No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare. "Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?", pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. "Nemamo za to sredstava".

Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka. Farmeri su možda dobili prešutno ohrabrenje desničarskog predsjednika, koji je vlast preuzeo u siječnju. Bolsonaro je u više navrata rekao da vjeruje kako Brazil mora otvoriti Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U srijedu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz. Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

Ključna u usporavanju globalnog zagrijavanja

Amazona je ključna u usporavanju globalnog zagrijavanja, dom je milijunima biljnih i životinjskih vrsta. Paulo Pereira sa Sveučilišta u Litvi napominje kako se radi o području od životne važnosti.

"Ekosustav koje nam to područje daje od životne je važnosti za naše postojanje, ako palite šumske požare, najprije će to utjecati na nas i dio životinja koji je važan za prirodu, ali mi trebamo tu šumu za preživljavanje", upozorava.

Požari za sobom ne ostavljaju samo pustoš, dolazi do promjena i u tlu i u vodama. "Ovih dani smo upravo ovdje na ovo velikom požaru koji se desio u šibenskoj Dubravi prije mjesec dana postavili opremu za istraživanje. Iduće tri godine provodit ćemo ovdje istraživanje", kaže Kisić.

Gori rekordnom brzinom

Sva istraživanja pokazala su kako amazonska prašuma gori rekordnom brzinom. Više od 74 tisuće požara zabilježeno je ove godine. Povezuje se to i s krčenjem šume. Vatra se namjerno potpaljuje kako bi se širile obradive površine. A vlast predsjednika Bolsonara, zvanog i tropski Trump ne mari mnogo za očuvanje pluća svijeta. On prašumu želi iskoristiti za poljoprivredu i rudarstvo.

"Dobio sam dojam da su ih mogle podmetnuti nevladine organizacije jer su tražile novac. Koja im je bila namjera? Da izazovu probleme Brazilu", rekao je brazilski predsjednik. Uništenjem prašume probleme neće imati samo Brazil. 20 posto kisika u Zemljinoj atmosferi proizvode ova pluća svijeta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene