Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Provode se reforme"

Plenković u Banjoj Luci: "Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku"

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 1 Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 1 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 2 Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 2 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 3 Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 3 Foto: Nenad Opacak / CROPIX Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 4 Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 4 Foto: Nenad Opacak / CROPIX +3 Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 5 Galerija 1/8 >>
Premijer Andrej Plenković rekao je da Hrvatska snažno podupire BiH i Hrvate u njoj.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci da očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om a najavio je kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu kao i Hrvate koji u njoj žive.

"Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku", kazao je Plenković za hrvatske medije ocijenivši kako se u BiH radi puno ne bi li se ispunili kriteriji što ih je Europska komisija postavila kako bi preporučila Europskom vijeću da na zasjedanju 20. i 21. ožujka odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Europska je komisija zatražila da BiH do tada otvori pregovore s Frontexom te donese tri zakona i provede reformu izbornog zakona kroz njegove tehničke izmjene. Do sada je usvojen zakon o sprječavanju pranja novca i otvoreni su pregovori s Frontexom no i dalje traju prijepori o preostala tri zakonska rješenja dok se rok za njihovo usvajanje bliži.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić snažan pritisak Vučić optužio zapadne zemlje, vjeruje da očekuju da Srbija ispuni tri stvari

Hrvatski je premijer uvjeren da BiH ipak može dosegnuti postavljeni cilj i kaže kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

"Donose se zakoni, provode se reforme", kaže Plenković dodajući kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od prosinca.

Hrvatski je premijer došao u Banju Luku kako bi sudjelovao u euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjolučkog biskupa don Željka Majića a nakon sastanka s njim i sada umirovljenim biskupom Franjom Komaricom izjavio je kako je tim dolaskom želio dati potporu novom biskupu i zahvaliti se Komarici na svemu što je učinio.

"Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas"

Istaknuo je kako je važno da Vlada još jednom demonstrira potporu Hrvatima sjeverozapadne Bosne kao što snažno podupire ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povraka Hrvata na područje Banjolučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća vjernika Plenković je kazao kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

"Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove", kazao je hrvatski premijer.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene