Na općoj audijenciji pape Franje, posebna gošća. Među okupljenim vjernicima bila je srednjoškolka iz Švedske, koja je proteklih tjedana postala zaštitno lice prosvjeda protiv klimatskih promjena. Greta Thunberg sa Svetim je ocem i razmjenila nekoliko riječi, te mu zahvalila što u javnim nastupima govori o klimi.

Galerija


"Hvala Vam što se zauzimate za klimu i govorite istinu. To puno znači'', rekla je Greta Thunberg u razgovoru s Papom, a on joj je odgovorio: „"Bog te blagoslovio, nastavi s radom, samo nastavi. Samo naprijed.''

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Papa priznao postojanje korupcijskog skandala u Vatikanu: "Učinjene su stvari koje nisu bile čiste" Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda"

HTunberg je jučer govorila pred zastupnicima u Europskom parlamentu. Političke vođe pozvala je da sačuvaju planet kao što žele obnoviti parišku katedralu Notre-Dame. U emotivnom govoru jedva je susprezala suze.

„Nestajanje naših velikih šuma, toksično zagađenje zraka, nestajanje insekata i divljih životinja, rast kiselosti oceana, sve te katastrofalne trendove ubrzava način života koji mi u financijski sretnom dijelu svijeta vidimo kao naše pravo da jednostavno nastavimo dalje", rekla je Greta.

Greta Thunberg je nakon prošlogodišnjih velikih vrućina i požara u Švedskoj samostalno počela prosvjedovati ispred parlamenta te zemlje. Zatražila je da vlada smanji emisije štetnih plinova u skladu s pariškim klimatskim sporazumom. Njezin se prosvjed proširio svijetom. Prošli mjesec u više od 120 zemalja na ulice je izašlo više od milijun ljudi, mahom učenika. Sljedeći veliki prosvjed najavljen je za 24. svibanj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr