Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U utorak sjedaju za stol

Sjeverna Koreja pristala na razgovore s Južnom

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjeverna Koreja u petak je prihvatila južnokorejski prijedlog za razgovore na visokoj razini u idući utorak, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja zaduženo za međukorejske veze.

"Sjeverna Koreja jutros nam je telefaksom poslala poruku u kojoj prihvaća prijedlog Juga za razgovore 9. siječnja", rekao je za AFP dužnosnik ministarstva.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Susret će se organizirati u Panmunjomu, selu na granici, gdje je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950. – 1953.).

Glasnogovornik ministarstva ujedinjenja Baek Tae Hyun rekao je novinarima da će tema razgovora biti Olimpijske igre u Pjeongčangu koje se održavaju od 9. do 25. veljače i "poboljšanje odnosa dviju Koreja".

Dijalog se događa nakon dvogodišnjeg porasta napetosti na poluotoku pošto je Sjever izveo tri nuklearna pokusa i zaredao s ispaljivanjem balističkih projektila.

Pjongjang danas tvrdi da je ostvario svoj vojni cilj i da svojim nuklearnim oružjem može gađati čitav američki kontinent.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u ponedjeljak je iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi, što je iznimno rijedak čin, pružio ruku Jugu.

Seul je uzvratio ponudom za organiziranje razgovora na visokoj razini u Panmunjomu 9. siječnja, što su prvi takvi razgovori od 2015. godine.

Washington i Seul u četvrtak navečer dogovorili su se da će odgoditi vojne vježbe koje su trebali održati u vrijeme Olimpijskih igara, u znak smirivanja prema sjevernokorejskom režimu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene