Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Trump u svom stilu

Trumpova obavijest za Kima: Moja nuklearna tipka veća je od tvoje. I radi!

Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP)
Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Kim Jong Un (Foto: AFP) Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Pjongjang je u srijedu najavio da se u 7:30 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovo uspostavlja komunikacijska veza s Južnom Korejom, dan pošto je potonja predložila uspostavu dijaloga kao odgovor na poziv Kim Jong Una na unaprjeđenje bilateralnih veza, izvijestile su južnokorejske vlasti. S druge strane, američki predsjednik Donald Trump, ismijavajući objavu sjevernokorejskog lidera da ima nuklearnu tipku, poručio je u utorak da je njegova nuklearna tipka "veća i moćnija" te da uz to i "radi".

Sjevernokorejski čelnik je usto "pohvalio" Seul zbog potpore koju je pružio njegovu mirovnom prijedlogu, rekao je Ri Son Gwon, predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Koreja (CRPC) na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Kim Jong Un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi upozorio da mu je, dok pruža ruku Seulu, "atomska tipka" uvijek nadohvat ruke.

Spomenuo je mogućnost pregovora i rekao da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji.

Seul je zauzvrat predložio organiziranje pregovora na visokoj razini 9. siječnja u Panmunjomu, pograničnom selu gdje je potpisano primirje tijekom Korejskog rata (1950. – 1953.).

Riječ je, dodaje južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myonug Gyon, o susretu na kojemu bi se razgovaralo o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama i o "drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja veza dviju Koreja".

Službena sjevernokorejska glasila "objavila su da će Sjever ponovo otvoriti komunikacijsku vezu s Jugom danas u 15:30 sati", ili u 7:30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje.

"Po odluci vodstva, uspostavit ćemo izravnu vezu s Južnom Korejom na iskren i častan način", rekao je Ri, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Washington je izrazio sumnju u mogućnost međukorejskog dijaloga.

"Obično zamazivanje očiju"

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley ocijenila je da je riječ o običnom "zamazivanju očiju". Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauer rekla je da Kim ovime možda želi "posijati razdor" između Seula i Washingtona.

Haley je kazala da Washington ne može uzeti ozbiljno međukorejske pregovore "sve dok ne učine nešto kako bi zabranili sve nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji".

Telefonsku liniju između dvije Koreje prekinuo je u veljači 2016. Pjongjang kao odmazdu za zatvaranje pogranične tvornice kojom su zajednički upravljale dvije Koreje.

Haley je upozorila Sjevernu Koreju da ne poduzima nova testiranja balističkih raketa i kazala kako Washington ima saznanja da Pjongjang to planira učiniti. 

Trump: Moja nuklearna tipka veća je od sjevernokorejske

Američki predsjednik Donald Trump, ismijavajući objavu sjevernokorejskog lidera da ima nuklearnu tipku, poručio je u utorak da je njegova nuklearna tipka "veća i moćnija" te da uz to i "radi".

"Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi", napisao je Trump u tvitu.

Kim Jong Un je, otvarajući vrata obnovi razgovora o sudjelovanju svoje zemlje u Zimskim olimpijskim igrama koje se u veljači održavaju u Južnoj Koreji, istodobno snažno upozorio da će nastaviti s masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava unatoč sankcijama UN-a.

Njegovo novogodišnje obraćanje uslijedilo je nakon snažnog porasta broja lansiranja balističkih raketa u 2017., kao i šestog i dosad najsnažnijeg nuklearnog pokusa. Kim, koji je obećao da će razviti oružje koje može dosegnuti američko kopno, poručio je da ima nuklearnu tipku na svom stolu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene