Ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSEL)
Ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSEL)

Petogodišnja djevojčica Jana danima prosi na jednom beogradskom raskrižju. Sama je na ulicama velikog grada i vjerojatno je još jedna žrtva zlouporabe djeteta u svrhu prosjačenja.


Jana u večernjim satima ide od automobila do automobila i kuca na prozore želeći da joj netko udijeli koji dinar. Većina vozača otvori prozor, da nešto novca i produži dalje. Ona nastavlja neumorno čekati crveno svjetlo i svoju priliku da dobije još koji novčić.

Vezani članci Osnovna škola Filip Kljajić (Foto: Google Street View) Desetak dana na zidovima beogradske škole stajali grafiti "Granate na Hrvate", "Devojke vole četnike"... , a vlasti šute Vrtić (Foto: Getty Images) Majka djevojčice koja se asepsolom otrovala u vrtiću najavila tužbu: "Vrlo je slaba jer ne smije jesti i piti, non-stop je na infuziji"

Na pitanje kako se zove i koliko ima godina, odgovara: "Jana" i podiže ruku s pet prstiju i tako pokazuje da ima pet godina.

''Kuća mi je tamo negdje. Nemamo novca, moramo prositi'', ispričala je novinarima Blica i odbila njihov prijedlog da je otprate kući.

Ova djevojčica ima samo jednu želju, a to nije novac. Njezina novogodišnja želja je ono što želi većina djevojčica njezine dobi - lutka.

''Tu je svaku večer, da se čovjek naježi i pukne od tuge'', komentirao je jedan prolaznik dok joj je davao 500 dinara.