Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od Londona do Kube, od Madrida do Osla, u brojnim je prosvjedima zatraženo zatvaranje logora Guantanamo, pet godina nakon dolaska prvih zatvorenika "rata protiv terorizma" u taj američki kamp na Kubi, javljaju agencije.


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji bi se trebao idući tjedan u  Washingtonu sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, izjavio je da taj zatvor 'treba biti zatvoren', prenosi agencija France Presse.

Vezani članci Slika nije dostupna Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu Slika nije dostupna 'OKORJELI TERORISTI PUŠTENI NA SLOBODU' Obama zatvara zloglasni Guantanamo

Unatoč velikim prosvjedima na svim razinama protiv toga logora, u kojem su bez suđenja zadržane osobe koje Amerikanci sumnjiče za terorizam, u njemu je još uvijek zatočeno 395 ljudi.

Oko stotinu prosvjednika prosvjedovalo je ispred zgrade američkog vrhovnog suda u Washingtonu, a kasnije su ušli u samu zgradu te pjevanjem i čitanjem poezije izrazili prosvjed protiv Guantanama.

'11. siječnja 2002. godine prvi su zarobljenici stigli u Guantanamo i otada je više od 700 osoba tamo bilo u uvjetima koji su jednaki mučenju', kazao je za France Presse Javier Zuniga, jedan od savjetnika Amnesty Internationala.

'Danas u više od 20 zemalja naši članovi su se
okupili kako bi posjetili na oduzeta prava onih koji su zatvoreni u Guantanamu. Želim pokazati da je međunarodna zajednica šokirana načinom na koji se vlasti SAD-a odnose prema tim ljudima', dodao je.

Uz potporu kubanskih vlasti, izaslanstvo rodbine, prijatelja
zarobljenika i protivnika tog logora došli su na Kubu i organizirali mimohod do ograde Guantanama.

Prosvjedi su organizirani i u Parizu, Tel Avivu, Tokiju, Tunisu,
Rabatu i Asuncionu, prenose France Presse i CNN.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju