Nakon gotovo deset godina pravne borbe, američko Ministarstvo obrane nevoljko je objavilo 198 fotografija zatvorenika koje navodno dokazuju zlostavljanje od strane američkih snaga u Iraku i Afganistanu između 2003. i 2006. godine.


Većina objavljenih fotografija prikazuje traumatizirane dijelove tijela, modrice i ožiljke, a lica zatvorenika su prekrivena crnim trakama, zbog zaštite identiteta. Fotografije koje su do sada bile dijelom unutarnje vojne istrage snimljene su u razdoblju između 2003. i 2006. godine, nedugo nakon što je započela američka invazija na Irak pod zapovijedanjem predsjednika Georga W. Busha.

Vezani članci Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima" Policija, ilustracija Pijan mlatio ženu pred djecom: Šakom i nogom udarao suprugu po glavi i tijelu, prijetio da će ju ubiti i zapaliti kuću

Objavljivanje fotografija u javnosti označava sudsku pobjedu Unije američke građanske slobode koja je zahtjev za objavu fotografija predala još 2004. godine. Pravna borba se nastavlja jer ACLU (American Civil Liberties Union) traži objavu ostalih 1800 fotografija koje su također dio istrage, a koje Pentagon ne želi da dospiju u javnost.

'Vrlo vjerojatno se radi o najmanje škakljivim fotografijama, ove koje su objavljene, a ukoliko se to pokaže istinitim, riječ je o sjenovitoj i značajnoj transparentnosti', rekao je Alex Abdo, odvjetnik ACLU udruge koji je na tužbi za oslobođenje fotografija radio od 2005. godine.

'Puštanje u javnost ovih 198 fotografija predstavlja samo djelić prave životne horor-priče koja se prakticirala u redovima američke politike', rekla je Naureen Shah, predsjednica Amnesty International-a SAD programa za sigurnost i ljudska prava.

Objava fotografija ne uključuje nikakve tekstualne informacije, odnosno objašnjenja fotografija, poput gdje su zatvorenici držani i pod kojim uvjetima, kao ni specifičnosti oko optužbi koje im se stavljaju na teret.

ACLU je pokrenuo zahtjev za objavu fotografija nakon što su 2004. godine javnost dospjele fotografije na kojima se vidi kako američki vojnici muče zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Ghraib.
Vladini odvjetnici napominju kako bi objava ostatka fotografija označavala veliku prijetnju za nacionalnu sigurnost jer bi ih terorističke skupine mogle koristiti za propagandu protiv SAD-a.

 

Američki predsjednik Barack Obama planirao je objaviti fotografije jo 2009. godine, no na koncu se predomislio, prenosi RT.