Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pavliha predlaže arbitražu o granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik Marko Pavliha predložio je vladi Janeza Janše novu zastupničku inicijativu prema kojoj bi se još ovog mjeseca formirala 'interdisciplinarna strateška skupina' stručnjaka, koju bi vodio premijer ili ministar vanjskih poslova, a trebala bi izraditi prijedlog rezolucije o politici Slovenije prema Hrvatskoj o pitanju određivanja granica.

U tom dokumentu, objedinjenih stajališta slovenskih dužnosnika, političara i stručnjaka, istaknula bi se 'prava Slovenije na kopnu i moru' od kojih Slovenija onda ne bi odstupila. 

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Riječ je o određivanju stajališta o granici na moru, morskim
pojasevima i epikontinentalnom pojasu, graničnim pitanjima na Dragonji, Muri, planini Sniježnik itd, uključujući i parlamentarni memorandum o cjelovitosti Piranskog zaljeva iz 1993. godine. 

Pavliha predlaže vladi da se u rezoluciju uključe i načini za rješenje graničnih sporova s Hrvatskom i to konkretno:
medijacijom ili koncilijacijom - uz pomoć Europske unije,
Međunarodnog suda u Haagu, Međudržavnog suda za pomorsko pravo u Hamburgu ili arbitražom. U rezoluciji bi se iznijelo i stajalište Slovenije o potpori Hrvatskoj pri uključivanju u Europsku uniju.

Marko Pavliha je potkraj prošlog mjeseca slovenskoj vladi predložio 'promjenu taktike' u odnosima s Hrvatskom, uključujući i turistički bojkot.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene