Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament RS protiv haaškog arhiva u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Republike Srpske podržao je veto koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uložio na inicijativu druga dva člana državnog vrha da se arhiva Haaškog tribunala nakon njegova zatvaranja pohrani u BiH.

Nakon kraće rasprave Narodna skupština RS na zasjedanju u Banjoj Luci većinom glasova srpskih zastupnika zaključila je da je inicijativa članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Harisa Silajdžića 'destruktivna za interese RS' što ujedno znači da je ona stavljena izvan snage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Usvojen zakon Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu Slika nije dostupna Položeni vijenci BiH slavi Dan neovisnosti, RS ignorira državni blagdan

Objašnjavajući svoje protivljenje prijedlogu Silajdžića i Komšića, Radmanović je izjavio da bi prebacivanje arhive Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u BiH predstavljalo 'posezanje za tuđim'.

Obrazložio je to konstatacijom da je u haaškim arhivama dosta dokumenata iz Srbije i Hrvatske pa ih BiH stoga nema pravo držati u svom posjedu.

'Nitko nema pravo tražiti da ti dokumenti budu preneseni u drugu državu', kazao je Radmanović dodajući da bi u protivnom moglo doći do dugotrajnog spora BiH s Hrvatskom odnosno Srbijom.

Zastupnici iz stranaka s bošnjačkom većinom, koji su u Parlamentu RS zastupljeni tek u simboličnom broju, bezuspješno su pokušavali upozoriti da je najveći dio dokumentacije ICTY-a vezan za zbivanja u BiH pa je stoga i logično da ona bude smještena u toj zemlji.

Mediji u BiH smatraju da je Radmanovićev veto zapravo u funkciji zaštite interesa Srbije s obzirom da bi se u arhivama ICTY-a mogao nalaziti dio dokumentacije važan za dokazivanje tvrdnje kako je režim u Beogradu zapravo izvršio agresiju na BiH.

Međunarodni sud pravde prošle je godine odbacio tužbu koju je BiH tim povodom podnijela protiv bivše SR Jugoslavije s obrazloženjem da nije priloženo dovoljno dokaza.

Kad bi ti dokazi bili naknadno pronađeni, tužba bi ponovno mogla biti razmatrana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene