Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parlament Republike Srpske podržao je veto koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uložio na inicijativu druga dva člana državnog vrha da se arhiva Haaškog tribunala nakon njegova zatvaranja pohrani u BiH.


Nakon kraće rasprave Narodna skupština RS na zasjedanju u Banjoj Luci većinom glasova srpskih zastupnika zaključila je da je inicijativa članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Harisa Silajdžića 'destruktivna za interese RS' što ujedno znači da je ona stavljena izvan snage.

Vezani članci Slika nije dostupna Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu Slika nije dostupna BiH slavi Dan neovisnosti, RS ignorira državni blagdan

Objašnjavajući svoje protivljenje prijedlogu Silajdžića i Komšića, Radmanović je izjavio da bi prebacivanje arhive Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u BiH predstavljalo 'posezanje za tuđim'.

Obrazložio je to konstatacijom da je u haaškim arhivama dosta dokumenata iz Srbije i Hrvatske pa ih BiH stoga nema pravo držati u svom posjedu.

'Nitko nema pravo tražiti da ti dokumenti budu preneseni u drugu državu', kazao je Radmanović dodajući da bi u protivnom moglo doći do dugotrajnog spora BiH s Hrvatskom odnosno Srbijom.

Zastupnici iz stranaka s bošnjačkom većinom, koji su u Parlamentu RS zastupljeni tek u simboličnom broju, bezuspješno su pokušavali upozoriti da je najveći dio dokumentacije ICTY-a vezan za zbivanja u BiH pa je stoga i logično da ona bude smještena u toj zemlji.

Mediji u BiH smatraju da je Radmanovićev veto zapravo u funkciji zaštite interesa Srbije s obzirom da bi se u arhivama ICTY-a mogao nalaziti dio dokumentacije važan za dokazivanje tvrdnje kako je režim u Beogradu zapravo izvršio agresiju na BiH.

Međunarodni sud pravde prošle je godine odbacio tužbu koju je BiH tim povodom podnijela protiv bivše SR Jugoslavije s obrazloženjem da nije priloženo dovoljno dokaza.

Kad bi ti dokazi bili naknadno pronađeni, tužba bi ponovno mogla biti razmatrana.