Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina 1. ožujka obilježava Dan neovisnosti, ali se taj državni praznik u nedjelju proslavlja samo na teritoriju Federacije BiH dok ga vlasti Republike Srpske u potpunosti ignoriraju.


Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić su u Sarajevu položili vijence na spomen-groblja i obilježja žrtvama iz rata od 1992. do 1995. godine i Drugog svjetskog rata. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije sudjelovao ni u jednom činu obilježavanja državnog praznika, kao što nije nitko od njegovih prethodnika na dužnosti srpskog člana državnog vrha.

Vezani članci Slika nije dostupna Autoprijevoznici iz RS prijete blokadom granice Slika nije dostupna Parlament RS protiv haaškog arhiva u BiH

Na traženje Europske zajednice 1. i 2. ožujka 1992. godine u BiH je organiziran referendum na kojem su se građani izjašnjavali o neovisnosti tadašnje federalne jugoslavenske jedinice Bosne i Hercegovine. Unatoč pokušajima Srpske demokratske stranke predvođene haaškim optuženikom Radovanom Karadžićem da onemogući provedbu referenduma, na njemu je glasovalo čak 67 posto birača s pravom glasa, koji su ogromnom većinom podržali proglašenje neovisnosti BiH.

Već u noći između 1. i 2. ožujka kada je bilo izvjesno da je referendum uspio, a proglašenje neovisnosti neupitno, SDS-ove paravojne postrojbe postavile su barikade u središtu Sarajeva što je predstavljalo uvod u rat koji će izbiti svom silinom nepuna dva mjeseca kasnije. Ni 14 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH nije dobila zakon o državnim praznicima pa ih svaki entitet obilježava po vlastitim propisima.