Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Bosni rastu političke tenzije?!

'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođe bosanskih Srba prijete izlaskom iz federacije te stvaranjem neovisne države, čime bi krhku, multietničku državu ponovo doveli u političku krizu, piše New York Times.

Analitičari iz regije kažu kako bi situacija mogla potpuno pokopati Daytonski sporazum iz 1995. nakon čega je završio rat u kojem je poginulo više od 100 tisuća ljudi, uglavnom muslimana. Sporazum je podijelio BiH u federaciju Hrvata i Bošnjaka te Republiku Srpsku, prenosi New York Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu' Slika nije dostupna Položeni vijenci BiH slavi Dan neovisnosti, RS ignorira državni blagdan

>> 'Hrvatska neće slati vojsku u BiH'

>> Mesić: Ne bude li unutarnjeg dogovora, novi Dayton je neizbježan

>> Dodik napustio sastanak jer su Čović i Tihić odbili mogućnost referenduma za otcjepljenje RS-a

Srećko Latal, stručnjak za Bosnu iz udruge BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) upozorava da zapad koji je zaokupljen globalnom financijskom krizom, Irakom i Afganistanom ignorira probleme koji se trenutno događaju u Bosni. 'SAD i Europska Unija moraju se angažirati, ne samo zbog Bosne već zato što si svijet ne može dopustiti da se na ovim prostorima dogodi nešto kao prošli put', kaže Latal. Sigurnost u Bosni čuva 2000 'mirotvoraca' iz EU. No Latal je za New York Times izjavio kako ta vojska nije dovoljno jaka da spriječi potencijalne nerede koji bi mogli izbiti. Tvrdi da, ako Republika Srpska proglasi neovisnost, će Hrvatska automatski poslati vojsku, a oružja će se dohvatiti i bosanski muslimani.

Bosanski dužnosnici, zapadni diplomati i policija smatraju kako je kriza počela prošli tjedan nakon izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je SIPA podnijela Tužilaštvu BiH protiv većeg broja osoba s premijerom RS Miloradom Dodikom na čelu, a vezanom za korupciju, prijevaru te zloporabu nekoliko vladinih ugovora unutar Republike Srpske. Dodikov glasnogovornik tvrdi kako je cijeli slučaj politički motiviran. Drugačije misli vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

'Najprije, odlučno odbacujem tvrdnje koje premijer Milorad Dodik stalno iznosi, da ljudi u BiH ne mogu živjeti zajedno. To, jednostavno, nije točno! Priče koje on plasira zlonamjerne su i pokazuju da je Dodik taj koji ne želi živjeti s drugima! Kao lider, on je obavezan da teme i ton razgovora postavi u okvire političkog dijaloga. Nema ničega novog u prijetnjama o odlasku srpskih predstavnika iz državnih institucija niti one imaju posebne veze s nedavnim izvještajem SIPA-e', izjavio je Gregorian za bosanski Dnevni Avaz.

'Dodik je samo želio naglasiti da je pravo Republike Srpske na postojanje izvan granica svake rasprave. Nitko ne želi rat', dodao je njegov glasnogovornik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene