Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSVJEDI eskalirali

Novi krvavi neredi u Parizu: Uhićeni deseci ljudi, policija bacila suzavac, ima i ozlijeđenih

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 2 Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 3 Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp +5 Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 8 Galerija 1/10 >>
Prvosvibanjski prosvjedi u Parizu pretvorili su se u nerede. Uhićeno je najmanje 150 prosvjednika.

Prvosvibanjski prosvjedi u Parizu pretvorili su se u nerede. Uhićeno je najmanje 150 prosvjednika. Policija je bacila suzavac na prosvjednike, a ima i ozlijeđenih, ali još nije poznat njihov broj.

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj Optužuju EU VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama

Prosvjednici su bacali kamenje te razbijali i palili vozila, na što je policija odgovorila upotrebom suzavca, prenosi ABC.

Tisuće ljudi koristile su prvosvibanjski skup kako bi prosvjedovali protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

Radnički sindikati i tzv. "žuti prsluci" bili su na ulicama širom Francuske samo nekoliko dana nakon što je Macron iznio političke prijedloge uključujući porezne rezove u visini 5 milijardi eura.

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp

Reutersov svjedok rekao je da je interventna policija ispalila suzavac kako bi rastjerala skupinu maskiranih prosvjednika koji su se priključili tradicionalnoj prvosvibanjskoj povorci.

Neki prosvjednici u kapuljačama ili žutim prslucima odgovorili su bacajući predmete na policiju.

Na televizijskim snimkama vidi se kamion s razbijenim prozorima.

Francuska policija u utorak je upozorila na moguće prvosvibanjske sukobe s ekstremnolijevim anarhističkim skupinama, poznatim kao Crni blok, nakon poziva preko društvenih mreža radikalnim prosvjednicima da iziđu na ulice.

Vlasti kažu da očekuju oko 2000 prosvjednika Crnog bloka iz Francuske i Europe na marginama tradicionalnog prvosvibanjskog okupljanja.

Upozorenja prije prosvjeda

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner ranije je upozorio da bi do 2000 "radikalnih aktivista" moglo pokušati "izazvati nasilje i metež" i pridružiti se "radikaliziranim" prosvjednicima iz pokreta Žutih prsluka koji mjesecima na ulicama izražavaju nezadovoljstvo radom vlade, a što je praćeno ponekad i vandalizmom.

Naređeno je da poslije podne budu zatvoreni poslovni subjekti duž puta kojim će se kretati povorka glavnog radničkog sindikata uz Rive gauche (Lijevu obalu rijeke Seine).

Lani se u vrijeme proslave Praznika rada oko 1200 maskiranih prosvjednika sukobilo s interventnom policijom.

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp

Sukobi su postali uobičajeni tijekom tjednih prosjeda Žutih prsluka u Parizu i drugim gradovima.

Očekuje se da će se i Žuti prsluci pojaviti na ulicama francuskih gradova u srijedu za 1. svibnja.

Castaner je rekao da postoji opasnost da se "radikalni elementi" infiltriraju u radničke povorke u drugim gradovima iako su sindikati najavili da će spriječiti nasilje.

Oko 7400 policajaca i žandara bit će raspoređeno u Parizu s naredbama da djeluju brzo i odmah privedu osobe koje će pokušati izazvati nerede.

Njemačka: Sindikati prosvjeduju i pozivaju na povećanje minimalne plaće u EU

Njemačka konfederacija trgovinskih sindikata (DGB) pozvala je na održavanje tradicionalnih prosvjeda 1. svibnja kako bi se izborili za veće minimalne plaće diljem Europe, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Glavni prosvjed održat će se u Leipzigu, no sindikati će se okupiti i u Berlinu pred Branderburškim vratima rano u srijedu.

Očekuju se i prosvjedi ljevičara na ulicama diljem Njemačke. Njihov glavni prosvjed očekuje se u berlinskom okrugu Friedrichshain u večernjim satima.

Policija je objavila da je ukupno 5500 policajaca na ulicama Berlina te 2000 u Friedrichshainu, a pozvali su sve da u miru prosvjeduju.

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 7 Foto: Afp

U prethodnim godinama izbijanje nasilja na prosvjedima nije bila rijetkost, najčešće između ljevičara i policije.

U intervjuu za dpa, čelnik DGB-a, Reiner Hoffman, pozvao je glasače da glasaju na europskim izborima krajem svibnja.

"Europa se bori za mir i prosperitet", rekao je Hoffman. Naglasio je da su neke države premalene da bi samostalno riješile problem digitalizacije, globalizacije, migracija i klimatskih promjena.

"U digitalnom dobu, rad nije nacionalan, on je europski i svjetski", kazao je Hoffman.

Njemački radnici tradicionalno prosvjeduju 1. svibnja za bolje uvjete rada i veće plaće, a prvi povijesni prosvjed održan je 1890. godine. (Hina)

Aktualno Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene