Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza tržišta rada

Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države

Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Prije više od 130 godina u Chicagu se dogodio prosvjed povodom kojeg danas obilježavamo Praznik rada. Tada je oko 40.000 ljudi tražilo bolje uvjete rada i uredno radno vrijeme. Svake godine 1. svibnja prisjećamo se njihove borbe, ali i postajemo svjesni situacije u kojoj se trenutno nalazimo.

Državni zavod za statistiku, sukladno obilježavanjem današnjeg dana, analizirao je hrvatsko tržište rada. Kada je riječ o stopi zaposlenosti, Hrvatska tu ne stoji baš najbolje. Nalazimo se među posljednje tri države Europske unije, a od nas su lošije samo Grčka i Italija. Najviše stope zaposlenosti bilježe Švedska (77,5 %), Nizozemska (77,2 %) i Njemačka (75,9 %).

Pročitajte i ovo Grah - 4 Simbol jedne klase Radnička hrana koju si radnici sve manje mogu priuštiti: "Ovo više volim nego janjetinu. Ozbiljno" Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Praznik rada VELIKA FOTOGALERIJA Proslava diljem Hrvatske: Dijelio se grah, štrukle, karanfili..

Hrvatska je po stopi nezaposlenosti na 26. mjestu sa 60,6 %, a iz nje su Italija (58,5 %) i Grčka (54,9 %).

Nismo se proslavili ni u trajanju radnog vijeka. Hrvati prosječno rade 32 i pol godine. Kraće od toga rade tek Talijani, i to nešto manje od 32 godine. Prije nego što odu u mirovinu, Šveđani rade najduže, čak 41,7 godina.

No to ne znači da svi drugi rade više od Hrvata. Uzimajući u obzir radne sate i tjedne, dolazimo do podataka da prosječan Hrvat tjedno odradi 39,5 sati, a Šveđanin 36,3 sata u tjednu.

Kada govorimo o uvjetima rada, nerijetko se spominje razlika između muškaraca i žena. Ona je najveća na Malti, a najmanja u Litvi. Hrvatska se nalazi odmah ispod europskog prosjeka. Razlika je između žena i muškaraca i u tome što su žene često lošije plaćene, a rade i na lošijim pozicijama.

Samo petinu menadžerskih pozicija u Europskoj uniji drže žene. U Hrvatskoj čak i manje od toga. Na više od 80 % rukovodećih pozicija su muškarci. U Europskoj uniji tako je 26,7 % žena na menadžerskim pozicijama, dok ih je u Hrvatskoj 17,2 posto. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene